Lelőtte a rablót egy biztonsági őr a XI. kerületben

2004.09.20. 15:19
Hétfőn délelőtt egy fegyveres, símaszkot viselő férfi lépett be egy tizenegyedik kerületi bankfiókba, azt kiáltotta, hogy "bankrablás", és a levegőbe lőtt. A pénzintézet biztonsági őre rálőtt a támadóra, aki a még a helyszínen életét veszítette. A rendőrség szerint "jogos védelmi helyzetről" volt szó, egy ügyvéd pedig általánosságban azt mondta, emberi élet kioltására nem jogosít fel senkit a vagyonvédelem. Az RTL Klub híradója úgy tudja, hogy a bankrablónál gázpisztoly volt.
#alt#
A rendőrség a lakosság segítségét kéri
A XI. kerületi Gazdagréti téren bankrablást hiúsított meg egy fegyverét használó biztonsági őr. A Magyar Televízió Kékfény című műsorában azt mondták, hogy négy lövést adott le a biztonsági őr. Eddig nem nagyon volt példa hazánkban arra, hogy egy biztonsági őr fegyvert használt bankrabló ellen. A bankrablónál a kereskedelmi híradó szerint csupán gázpisztoly volt.

Hétfőn háromnegyed tíz előtt egy fegyveres, símaszkot viselő férfi lépett be a XI. kerületi OTP bankfiókba, közölte, hogy "bankrablás!" és a levegőbe lőtt. Erre a biztonsági őr több lövést adott le a támadóra, aki a helyszínen belehalt sérülésébe. A támadás és a rablás meghiúsításának részleteiről egyelőre nem tudni többet. A rendőrök a férfinél nem találtak semmilyen okiratot, ezért a fénykép alapján kérik mindazok jelentkezését, akik felismerik az áldozatot.

Egy ügyfél, három alkalmazott volt a bankban

Az Index helyszínen tartózkodó tudósítója megtudta, hogy az OTP-fiókban - a biztonsági őrön kívül - három alkalmazott és egy ügyfél tartózkodott a támadáskor. Az iroda digitális kamerarendszerrel van felszerelve, az eseményeket rögzítő felvételeket átadták a rendőrségnek.

Az Index tudósítójának a környékbeliek elmondták, nem hallottak lövéseket a támadás idején. Elmondásuk szerint a Gazdagréti lakótelep nyugodt környék, "még lopások is alig történnek".

Jakab Géza, az OTP Bank biztonsági igazgatója az Indexnek elmondta, az említett bankfiókban időzáras páncélszekrényben tárolják a pénzt, így a támadónak nem sok esélye lett volna "nagy zsákmányt" szereznie. A támadó holttestét nem sokkal délután egy óra után vitték el a bankból.

"Jogos védelmi helyzet"

Tekintse meg képeinket!
A rendőrség egyelőre rablás alapos gyanúja miatt indított eljárást, közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese az Indexszel. A nap folyamán a biztonsági őr ellen emberölés bűntett gyanúja miatt indult eljárás. Mint a sajtós elmondta, a "jogos védelmi helyzet" azt jelenti, hogy a biztonsági őr késlekedése több ember életét veszélyeztette volna, "közvetlen életveszélyben voltak."

"Mór után másképp ítélik meg a helyzetet a vagyonőrök"

A törvény pontosan meghatározza, hogy a személy- és vagyonőrök ilyen szituációkban milyen feltételek megvalósulása esetén használhatják szolgálati fegyverüket, mondta az Indexnek Varga Miklós, a Nemzetközi Testőrszövetség oktatási igazgatója. Ezek szerint csak akkor lőhet, ha "térben, időben és közvetlenül megvalósuló fenyegetésről" van szó; "a tér- és időbeli fenyegetés adott volt, a közvetlenség kérdéses".

"Egyértelmű lenne a helyzet, ha például a levegőbe lövés után a támadó a biztonsági őr felé fordította volna fegyverét, de majd a bíróságon döntik el, hogy jogos volt-e a védelmi szituáció"- fogalmazott Varga. "Mór után másképp ítélik meg a helyzetet a vagyonőrök, és ez nem biztos, hogy helyes" - tette hozzá.

A bankban dolgozó biztonsági őröknek Varga Miklós szerint elsődleges feladata a személy-, és nem a vagyonvédelem. "Ebben az esetben lehet, hogy személyeken keresztül vezetett volna az út a tárgyhoz" - mondta.

Bánáti máshogy látja

Bánáti János ügyvéd, a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke az Index érdeklődésére nem kívánt az eset elemzésbe bocsátkozni, mondván, nem ismeri az ügy részleteit. Általánosságban annyit elmondott, emberi élet kioltására nem jogosít fel senkit a vagyonvédelem. Hozzátette, hogy végső esetben is csak a támadó ártalmatlanítása lehet a biztonsági őr célja.

Klikk a képre!
A biztonsági őrt alkalmazó cég, a Civil Biztonsági Szolgálat igazgató tanácsának egyik tagja az Indexnek elmondta, a 30 éves biztonsági őr érettségizett, német nyelven beszél. A továbbképzéseken és a rendszeres pszichológiai alkalmassági vizsgán is részt vett. A cég igazgatója Pintér Sándor, az Orbán-kormány belügyminisztere. A Civil Biztonsági Szolgálat az OTP Bank összes fiókját őrzi fővállalkozóként - tudtuk meg.

Legutóbb Miskolcon tört ki lövöldözés egy bankrablási kísérletben, akkor a rendőrség és az elkövetők keveredtek tűzpárbajba. Olyan esetet, amiben biztonsági őr ily módon tett volna ártalmatlanná bankrablót, nem tudott felidézni az Indexnek nyilatkozó sajtóreferens, és mint hozzátette, kollegái sem emlékeznek arra, hogy hasonló eset az elmúlt tíz évben előfordult volna Budapesten.

Egyes szakértők szerint a biztonsági őrtől és a banki alkalmazottaktól elvárható magatartás fegyveres támadás esetén csak az ellenállást nem tanúsító teljes együttműködés lehet, a "ha egyszer bejött, vigyen amit tud" elv szem előtt tartásával.

Eljárás testi sértés miatt

Büntetőeljárást indított a rendőrség azzal a fiatalemberrel szemben, aki augusztusban elfogott egy bankrablót Őcsényben. A Tolna megyei település takarékszövetkezetébe augusztus 16-án, reggel lépett be egy símaszkos férfi, aki egy műanyag fegyverrel fenyegette meg az alkalmazottakat, és a kassza tartalmát követelte. Miután megszerezte a néhány százezer forintos bevételt, a rabló gyalogszerrel próbált elmenekülni a helyszínről.

Egy 19 éves fiatalember azonban a tettes után eredt, elgáncsolta, és a rendőrök kiérkezéséig feltartóztatta. Mivel az 53 éves elkövető a dulakodásban megsérült, őt kórházba szállították, majd ellátása után őrizetbe vették. Előzetes letartóztatását ennek ellenére nem rendelték el, így a rabló jelenleg szabadlábon védekezhet. A fiatalember ellen viszont a rendőrség súlyos testi sértés miatt kezdeményezett eljárást. A Tolna megyei főkapitányság szóvivője az Indexnek akkor azt mondta, hivatalból kötelező eljárást indítaniuk, de vélhetően megszüntetik a bűntetőeljárást, mivel "nem volt a társadalomra veszélyes a magánakció".