Bernadett
-2 °C
4 °C

Madárinfluenza-gyanús megbetegedés Romániában

2006.02.26. 20:28
Fáj a torka, de nincsenek légzési nehézségei egy madárinfluenzától sújtott területen megbetegedett fiúnak. A tünetek madárinfluenzára utalnak, de a fiú nem érintkezett madarakkal. Indiában kilencvenezer embert vittek kivizsgálásra.

Madárinfluenzára utaló tünetekkel vasárnap este a bukaresti járványkórházba szállítottak egy román fiatalembert. A 21 éves férfi a dél-romániai Cetate faluból származik, ahol február elején madárinfluenza-gócot fedeztek fel a baromfiállományban.

"A betegnek fáj a torka és a feje, légzési nehézségei azonban nincsenek, ami pedig a madárinfluenza egyik elsődleges tünete" - mondta Adrian Streinu-Cercel igazgató. A fertőzést laborvizsgálattal még nem igazolták.

A cetatei polgármester szerint a fiatalember családja nem tart baromfikat, ami csökkenti annak veszélyét, hogy a madárinfluenza vírusa fertőzte meg.

Franciaországban 15 hattyúban azonosították a madárinfluenza emberre is veszélyes, H5N1-es vírustörzsét. A vadon élő hattyúkban azonosított vírus nagy hasonlóságot mutat azzal, amit egy szintén a Svájccal határos Ain megyében talált vadkacsatetemben mutattak ki február 18-án. Az elmúlt négy napban további ötven hattyútetemet találtak.

Indiában 90 ezer embert vetettek alá orvosi vizsgálatnak a hét végén, hogy megállapítsák, nem fertőződtek-e meg a madárinfluenza vírusának emberre is veszélyes H5N1 változatával. Tíz személyt megfigyelés céljából elkülönítettek Gudzsarát állam egyik kórházában. A pánik miatt annyira visszaesett a csirkefogyasztás az országban, hogy máris tízezrek veszteték állásukat a baromfiiparban.
Madárinfluenza-pánik Indiában>>