Benedek
-4 °C
5 °C

Bekeményítenek a parkolási társaságok

2004.01.19. 07:05
Hamarosan több százezren kapják meg a fizetési felszólítást a fővárosban működő parkolási társulásoktól. Van olyan társaság, amely magánnyomozókat is segítségül hív a notórius nemfizetők milliárdos tartozásainak behajtására - értesült a Népszabadság. A társulásoknak minden egyes "Mikuláscsomag" után le kell kérniük a bliccelő adatait, nem vonhatják össze a notórius nemfizetők ügyeit.
Hamarosan több százezer autós kaphat felszólító levelet az elmaradt parkolási pótdíj befizetésére. A budapesti parkolási társulásoknak több milliárd forinttal tartoznak a bliccelők; csak az V. kerületben meghaladja a kétmilliárd forintot az ott üzemelő társulás kintlévősége.

Kemény

December közepén elhárult a pótdíjbehajtás utolsó akadálya is: megjelent az a belügyminiszteri rendelet, amely meghatározza, mennyit kell fizetniük a társulásoknak a bliccelő autósok adataiért. Ezt az összeget is behajtják a társaságok az autósokon.

A Népszabadság körkérdése nyomán kiderült: a parkolási társaságoknál már minden készen áll, hogy az első körben több ezer felszólító levelet postázzák, már csak a startpisztoly eldördülésére várnak, vagyis arra, hogy érvénybe lépjen a Belügyminisztériummal kötött adatszolgáltatási szerződésük. (Információink szerint a hivatal már postázta a cégeknek az aláírt szerződéseket, amelyek napokon belül hatályba lépnek.)

Kopók a nagyhalak ellen

A tíz legnagyobb tartozást felhalmozó, rekorderadós minden bizonnyal az elsők között kapja meg felszólító levelet: az V. kerületben fizetőparkolást működtető társulás a hivataltól próbaképpen az ő adataikat kérte: összesen 21 millió forinttal tartoznak. A későbbiekben további, legalább százezer járműtulajdonost szólítanak fel az elmaradt pótdíj rendezésére.

Van olyan cég, amely arra készül, hogy magánnyomozókkal tisztáztatja a legtöbb adósságot felhalmozó személyét, és tárgyalásos úton próbálja meg fizetésre bírni adósát.

A polgári jogviszonyról lévén szó, az elévülési idő öt év, vagyis ennyi időre visszamenőleg kérhetik az elmaradt pótdíjakat - írja hétfői számában a Népszabadság.