Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Életfogytiglani börtön a 'véres párosnak'

2004.04.27. 10:49
Nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel végzett idős áldozataival egy cseh házaspár. A sorozatos rendőrségi baklövések ellenére végül bíróság elé kerültek, első fokon életfogytiglani börtönre ítélték őket. Bár a pár enyhítésért fellebbezett, a bíró szerint "nem kaphatnak kisebb büntetést".
Nyolc gyilkosságért és két gyilkossági kísérletért életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt egy házaspárt a Hradec Kralove-i bíróság. A "véres páros" néven elhíresült gyilkos házaspár a cseh történelem leghosszabb gyilkosságsorozatát követte el, az eljáró bíró szerint "nem kaphattak kisebb büntetést".

A két elítélt, a 37 éves Jaroslav Stodola és 33 éves neje, Dana enyhítésért fellebbezett.

Fojtottak, késeltek

A "véres párost" 2003 elején tartóztatták le, miután rájuk bizonyították, hogy 2001-től nyolc idős emberrel végeztek. Az áldozatokat nyereségvágyból ölték meg, a gyilkosságokat öngyilkosságnak vagy balesetnek állították be.

"A gyilkosságokat különösen kegyetlen módon követték el" - jelentette ki Renata Vesecka ügyész. Stodola általában megfojtotta áldozatait, neje inkább kést használt. A bűncselekményeket általában közösen követték el.

Megbánták

Két idős ember élte túl a véres támadást, egyikük, egy 78 éves férfi két napig feküdt gúzsba kötve, több sebből vérezve a lakásában, amíg a szomszédok véletlenül rá nem találtak.

A gyilkos párra két szomszédjuk különös halála nyomán kezdtek gyanakodni. Kezdetben a férj magára vállalta a sorozatgyilkosságot, csak 2003-ban vallotta be, hogy az asszony is kivette a részét a véres bűntényekből. A házaspár a bíróság előtt megbánta tettét.

"Egész életemben nem hagy majd nyugodni, amit elkövettem" - mondta Dana Stodolova.

Baklövések sorozata

A véres páros letartóztatása után Jiri Kolar, a cseh rendőrfőnök elismerte, hogy a rendőrség sorozatos baklövései tették lehetővé, hogy a pár ennyi gyilkosságot követhessen el. A rendőrfőnök, levonva a konzekvenciákat, négy magas rangú rendőrtisztet mozdított el állásából.