Piroska
-2 °C
4 °C

Akár katonai akciót is indíthatnak a burmaiak megsegítésére

2008.05.13. 21:49
Ha a burmai katonai rezsim továbbra sem tesz eleget saját szenvedő lakossága megmentéséért, a nemzetközi közösségnek akár katonai erő segítségével is be kell juttatni az országba a segélyeket, vélik az európai nagyhatalmak. Nagy-Britannia már a térségbe is küldött egy hadihajót.

Emberiességi alapon indított katonai akció lehetőségéről beszélt a BBC-nek David Miliband brit külügyminiszter annak kapcsán, hogy a burmai katonai rezsim még mindig nem engedte be az országba a nemzetközi segélyszervezeteket. Hasonlóan vélekedett Javier Solana, az EU külügyminisztere is.

Mindketten az ENSZ "a védelem felelősségéről" szóló alapelvére hivatkoztak. Miliband szerint "meg lehet próbálni" katonai kísérettel ellátott segélykonvojok elindítását a mianmari junta engedélye nélkül.

Katonai akció esetén ugyanakkor számolni kell a négyszázezres burmai hadsereg ellenállásával. London mindenesetre már a térségbe küldte a királyi haditengerészet egyik fregattját, a Westminstert.

Bár a burmai ciklonnak egyes hírek szerint akár egymillió halálos áldozata is lehet, a katonai rezsim egyelőre semmilyen külföldi segélyszervezetet sem engedett be az országba, segélyszállítmányt is alig. A segítségnyújtásról szóló tárgyalásokon a burmai kormányküldöttek csak azt ígérték, "megfontolják" a nemzetközi segítség elfogadását.

A segélyszervezetek becslése szerint napi 375 tonna élelmiszert kellene Burmába juttatni, de ennek "alig 20 százalékát" engedik be, írja a Guardian.