Emőke
-4 °C
9 °C

A burmai gyerekek ötöde belehalhat a hasmenésbe

2008.05.10. 12:16
Napokig várakoztak segélyszervezetek, hogy szállítmányaikat eljuttathassák a pusztító ciklon áldozatainak, az ENSZ első konvoja szombaton érkezett meg Burmába. Sok ezren étel, ivóvíz és fedél nélkül maradtak, többeket elszigetelt a víz a külvilágtól. A gyerekek 20 százalékának hasmenése van, megfelelő kezelés hiányában a betegségbe belehalhatnak. A katonai junta a nemzetközi nyomás ellenére nem volt hajlandó elhalasztani a népszavazást.

Több nap időhúzás után Burma kormánya úgy döntött, elfogad a világ bármely pontjáról érkező segélyeket a szombati ciklon áldozatai számára, jelentette be Kjav Tint Szve, Burma ENSZ-nagykövete. A világszervezet ülésén több diplomata élesen bírálta Burmát, hogy nem teszi meg a megfelelő lépéseket a katasztrófahelyzet megoldására, írja a CNN.

John Sawers brit nagykövet érthetetlennek és megbocsáthatatlannak minősítette a burmai kormány hozzáállását. A szingapúri nagykövet próbálta megvédeni a burmai vezetést, és felszólította az ülés résztvevőit, hogy ne politikai véleményeket fogalmazzanak meg a katasztrófával kapcsolatban.

Segélycsomagok berakodása (fotó: AFP)

A BBC arról is beszámolt, hogy a segélyek ugyan eljuthatnak majd Burmába, de a segélyszervezetek munkatársait továbbra sem engedik be az országba.

Az ENSZ első teherautókonvoja szombaton érkezett meg az országba, jelentette be a szervezet Menekültügyi Főbiztossága. "Reméljük, hogy az ország vezetése minden lehetséges átjárót megnyit, hogy a nemzetközi segélyek eljussanak az áldozatokhoz" - közölte Raymon Hall, az ENSZ ügynökségének thaiföldi képviselője. A konvoj,20 tonna szállítmánnyal érkezett meg, amiben takarók és vízhatlan ponyvák vannak.

A katasztrófa sújtotta övezetben csaknem 6 millió ember él, az alacsonyan fekvő térségben több mint ötezer négyzetkilométernyi szárazföldet borít most víz. Az AP szerint az áldozatok helyzete tovább romolhat, a következő napokban ugyanis heves esőzések várhatóak.

Az ENSZ ugyanakkor azt is közölte, hogy a katasztrófa mértékét egyelőre csak megbecsülni lehet, mert a burmai kormány nem engedte be az országba azokat a szakértőkből álló csapatokat, akik fel tudják mérni pontosan a károkat. Attól tartanak, hogy a hivatalosan kommunikált 23 ezer halálos áldozat helyett ez a szám elérheti a 100 ezret is. A kormány szerint 37 ezer ember tűnt el az egy héttel ezelőtti Nargis ciklon pusztításakor. Annyi bizonyos, hogy ezrek maradtak élelem, ivóvíz és fedél nélkül, valamint többekhez csak vízi vagy légi úton lehet eljuttatni a segítséget. Az ENSZ becslése szerint a katasztrófa legkevesebb másfélmillió embert érint.

A washingtoni Fehér Ház közölte, hogy az Egyesült Államok egy teherszállító repülője engedélyt kapott, hogy szállítmányát hétfőn kipakolja Yangoon repülőterén. A gép jelenleg Thaiföldön várakozik megpakolva gyógyszerekkel és élelmiszerekkel.

Szombaton várhatóan az Egyesült Arab Emírségek, India és Kambodzsa kap engedélyt a belépésre, ezek az országok élelmiszert és logisztikai eszközöket vinnének, így például magas energiatartalmú kekszeket, illetve vízi járműveket az elszigetelt területekre való eljutáshoz.

A UNICEF arról számolt be, hogy a gyerekek 20 százalékának hasmenése van, ami a jelenlegi helyzetben halálos betegségnek számít, ha nem tudják a betegeket megfelelő kezelésben részesíteni. A túlélők között emellett a kolera és a skarlát is gyorsan terjed.

Közben a nemzetközi felszólítások ellenére az alkotmány módosításáról szóló népszavazást tart, melynek célja, hogy megerősítsék a katonai junta hatalmát. Az országot vezető tábornokok szerint viszont ezzel lehet elérni, hogy 2010-ben demokratikus választásokat tarthassanak. A kormány abba nem egyezett bele, hogy a referendumot elhalasszák, annyi engedményt tettek, hogy a katasztrófa sújtotta területeken, így például Rangoonban május 24-én tartják meg a szavazást.