Bernadett
0 °C
4 °C

Vádat emelhetnek a brókerbotrányban érintett bankosok ellen

2004.08.04. 12:05
Befejeződött az eljárás azoknak a banki alkalmazottaknak az ügyében, akik a brókerbotrányban érintett pénzintézetekben dolgoztak, és nem tettek bejelentést a rendőrségen, amikor pénzmosás-gyanús pénzmozgásokat észleltek. A rendőrség vádemelési javaslattal elküldte a nyomozás iratait az ügyészségnek.
A pénzmosás-gyanús tranzakciókról szóló bejelentések gondatlan elmulasztása miatt két bank tizenhat alkalmazottjával szemben vádemelést javasolt a rendőrség az ügyészségnek, közölte az MTI-vel a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szóvivője szerdán.

A gyanú szerint a banki alkalmazottak nem jelentettek be olyan ügyleteket, amelyeknél felmerült olyan adat, tény vagy körülmény, ami a bejelentést indokolta volna, mondta Horváczy Emese százados. Az eljárás a K&H-ügyben folyó vizsgálattal párhuzamosan indult két pénzintézet - a K&H és az Inter-Európa Bank - dolgozói ellen, mert megalapozott volt a gyanú, hogy elmulasztottak a pénzmosással kapcsolatos bejelentési kötelezettségnek eleget tenni a Kulcsár Attila által mozgatott pénzek ügyében.

A szóvivő megerősítette a Magyar Televízió Híradójának értesülését, miszerint befejeződött az eljárás, és a rendőrség tizenhat alkalmazott ügyében vádemelési javaslattal a múlt héten küldte meg az iratokat az ügyészségnek. Az enyhébb "gondatlan" minősítés azért szerepel a vádemelési javaslatban, mert nem volt bizonyítható, hogy szándékos lett volna a bejelentési kötelezettség elmulasztása, és a meggyanúsított alkalmazottak úgy vallottak, azért nem jelentették az eseteket, mert nem ítélték gyanúsnak a tranzakciókat.

Az ügyészségre megérkezett a rendőrségi vádemelési javaslat, jelenleg az iratok tanulmányozása folyik - tájékoztatta az Indexet Dobos Gabriella, a Fővárosi Főügyészség sajtóreferense. Azt, hogy mikorra születik döntés a vádemelésről, egyelőre nem tudni, a törvény szabta határidő szerint minimum harminc, legfeljebb kilencven nap áll az ügyészség rendelkezésére a döntéshez.

Egy korábbi rendőrségi nyilatkozat szerint leghamarabb nyár végén fejeződhet be az álbróker elleni eljárás, és ekkor születhet vádemelési javaslat Kulcsár Attila ellen.