Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Két embert öltek meg a futtatott bikák

2004.09.13. 14:52
Halálos áldozatokat is követelt egy spanyolországi bikafutattó ünnepség vasárnap. A cantabriai Ampuróban idén kifejlett, felnőtt bikákat engedtek az utcákra a korábban megszokott, fiatal állatok helyett. Ketten életüket veszítették, többen megsebesültek a féltonnás jószágokkal vívott csatában.
A bika az úr
Fotó: EPA
Pamplonán kívül más spanyol városokban, így Ampuróban is rendeznek hagyományosnak számító bikafuttató versenyeket. Az észak-spanyolországi városban az évente megrendezett Virgen Niña ünnep keretein belül futtattják meg a több mázsás jószágokat.

A városban idén először engedtek négy évesnél idősebb, kifejlett, féltonnás állatokat az utcai palánkok közé, és a súlycsoportváltásnak meg is lett az "eredménye": vasárnap ketten életüket vesztették, amikor a feldühített bikák agyontaposták őket. Egyiküket, egy negyvennyolc éves férfit nyakonszúrta az egyik bika, és kórházba szállítás közben vérzett el, a másik áldozat a nézők közül került ki, a negyvenhét éves férfit egy a védőkorláton áttörő bika koncolta fel.

Bika és áldozata
Fotó: EPA
A sebesültek számáról ellentmondásos jelentések érkeztek, egyes hírek szerint heten, más értesülések szerint tizenketten sérültek meg. A Guardian értesülései szerint tizenegyen szenvedtek kisebb-nagyobb sérüléseket, négyüknek súlyos az állapota. Az ünnepséget a két haláleset után azonnal félbeszakította a város polgármestere.

A leghíresebb és egyben a legtöbb tiltakozást is kiváltó pamplonai bikafuttatáson idén és tavaly júliusban többen megsérültek, de halálos áldozatot nem követelt az esemény.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!