Edina
-12 °C
-3 °C

Kiégett egy felhőkarcoló húsz emelete Caracasban

2004.10.18. 10:14
Vasárnap tűz ütött ki a venezuelai főváros egyik felhőkarcolójában. A Torre Este del Parque Central épületében szerencsére nem tartózkodott senki, így a húsz emeletet megsemmisítő tűznek nem voltak áldozatai.
Kigyulladt és kiégett egy felhőkarcoló felső része a venezuelai fővárosban vasárnap. A lángok az ötvenemeletes épület felső húsz emeletét semmisítették meg. Áldozatok szerencsére nincsenek, és az épület szerkezete sem omlott össze, amitől a hatóságok tartottak a New York-i terrortámadások tapasztalata alapján. A környéket az omlástól tartva mindenesetre kiürítették.

Fotó: EPA

Az épület tizenhárom órán át lángolt. A caracasi tűzoltóság szerint a katasztrófa azért következhetett be, mert nem működtek a felhőkarcoló automatikus tűzvédelmi rendszerei. A tűzoltók addig küzdöttek, amíg a lángok a 39. emeleten át nem törtek egy szigetelő rétegen, ekkor biztonsági okból visszahívták őket, és hagyták, hogy a tűz feleméssze a felső emeleteket. Ezután már csak kívülről, helikopterekből zúdítottak vizet az épületre, hogy hűtsék a vázat, és ezzel megelőzzék az összeomlást.

A Torre Este del Parque Central irodáknak adott helyet, ezért nem voltak benne emberek a tűz kitörésekor. A tűz okát még keresik.