Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Gyújtogatásba torkollt a Citadella-háború

2006.01.16. 16:48
Erőemberek és autógyújtogatás, szemmel láthatólag eszkalálódik az évek óta húzódó Citadella-botrány. A kincstár szerint addig senki sem lehet nyugodt, amíg egy cég is jogosulatlanul tartózkodik a területen

Alágyújtottak egy Volkswagen Polónak hétfőn hajnalban a Kiscelli út és a Szőlő utca sarkán, értesült az Index. A kocsi tulajdonosa a Citadellában lévő diszkót bérlő cég ügyvezetője, a feltételezések szerint az autó felgyújtása afféle figyelmeztetésként vagy bosszúként értelmezhető - a Citadella körüli herce-hurcában meghonosodó maffiamódszerek és bűnözői megnyilvánulások jeleként.

A kaotikus állapotok a kilencvenes évek elejére datálódnak, a citadellai teraszt megépítő Citadella 4U Kft. akkor foglalta el az engedély nélküli építéssel a területet, hivatkozva a Kincstári Vagyoni Igazgatósággal (KVI) kötött bérleti szerződésre. Tavaly nyáron a céghez közel álló Mottone Holdings Kft sorompóval zárta le az erődhöz vezető utat, és 1200 forintos belépődíjat szedett egy egész nyáron át tartó fesztiválra hivatkozva.


Az áldozat

A KVI szerint a bérleti szerződés soha nem jött létre, mert a megállapodásokon nem volt miniszteri ellenjegyzés, erről a bíróság is így vélekedett jogerősen. A jogerős bírói végzés birtokában a KVI egy vagyonkezelési pályázatot akar kiírni, de addig is szerződést kötöttek egy kft-vel, akik az eredmény megszületéséig a területet kezelik - ezzel az addig ilyen vagy olyan jogcímen bentlévők azonnal jogcím nélküli felhasználókká váltak.

Egyikük úgy tájékoztatta az Indexet, hogy amikor ez a döntés nyilvánossá vált (azaz a KVI múlt héten tartott sajtótájékoztatója után), a terület új ura körülbelül negyven jól megtermett alkalmazottat küldött rájuk, akiktől csupán a kétszeri rendőri beavatkozás mentette meg őket. A bentlévők természetesen vitatják az érdekeiket sértő szerződések jogosságát, és szerintük "bírói úton kellene érvényt szerezni" bárki igazának, nem pedig a kaszinóbalhéból ismert módszerekkel.

Senki nem lehet nyugodt?

Az újonnan vásárolt VW Polo a tulajdonos lakásához közel parkolt, a neve elhallgatását kérő informátorunk szerint a kocsi felgyújtása is a fentebb vázolt érdekütközések "elsimítását" célzó lépés. A helyzet elmérgesedése miatt, többük rendőri védelmet kért a családtagoknak, tette hozzá. Az autó tulajdonosát ma hallgatták meg a Budapesti Rendőr-főkapitányságon, illetve a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságon.


Milliós kár

Az elcsúfított autó még hétfőn dél körül is ott parkolt a Flórián tér közelében, szemmel láthatólag a jobb oldala égett le komolyabban, ránézésre úgy tűnt, mintha tüzet raktak volna alatta. A környékbeli boltok alkalmazottjai mind hallottak a történtekről, de igazán látni nem látott senki semmit.

Egy biztonsági őr is csak annyit tudott mondani, hogy őrjáratból visszatérve elhelyezkedett kuckójában, és tíz perccel kettő után a tűzoltók szirénázására figyelt fel. Mint mondta, biztos hogy valakik alulról gyújtották fel a kocsit, a tűzoltók azonban hamar kiérkeztek, mert nem égett ki az egész. Fél négy körülre már le is vonultak a terepről. A férfi már régóta dolgozik a környéken - ahol a boltokra vigyáz -, de ilyen esetere nem emlékszik "pedig van itt annyi zsivány, hogy ihaj". Véleménye szerint minden bizonnyal valami bosszú állhat a gyújtogatás hátterében.

Múlt heti sajtótájékoztatóján a KVI vezérigazgatója elmondta, hogy a Citadella hasznosítására kiírt pályázatot valószínűleg februárban zárják le, de addig senki sem lehet nyugodt, amíg egy cég is jogosulatlanul tartózkodik a területen. "A KVI is nyugtalan, de a vagyonkezelési pályázat lezárásáig megtesszük a szükséges lépéseket" - fogalmazott Zelles Sándor, aki azonban konkrét lépésekről nem tett említést.