Emőke
-4 °C
9 °C

Megoldás és nyugtalanság a Citadella körül

2006.01.09. 16:19
Nem tudni pontosan, mit csinál jelenleg a Mottone Holdings Kft. a Citadella területén, amit nyáron egy fesztiválra hivatkoza lezárt, és ahol belépőket szedett. A KVI jogerős ítéletre hívatkozik, és vagyonkezelési pályázatot ír ki a terület hasznosítására. De nyugtalanok a még mindig ott tartózkodó cég miatt.

"Minden törvényes eszközt igénybe veszünk, hogy rendeződjön a Citadella körül kialakult áldatlan állapot" - mondta Zelles Sándor, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) vezérigazgatója hétfői sajtótájékoztatóján. A jogi huza-vona még a kilencvenes évek elejére nyúlik vissza, amikor a citadellai terasz engedély nélküli építésével híressé vált Citadella 4U Kft. foglalta el a területet, hivatkozva a KVI- vel kötött bérleti szerződésére. Tavaly nyáron a céghez közel álló Mottone Holdings Kft borzolta a kedélyeket azzal, hogy sorompóval zárta le az erődhöz vezető utat, és 1200 forintos belépődíjat szedett egy egész nyáron át tartó fesztiváltra hivatkozva.

Megvan a megoldás

A bérleti szerződés soha nem jött létre, mert a megállapodásokon nem volt miniszteri ellenjegyzés. Erről jogerős bírósági ítélete van a KVI-nek. "Ha a Citadellánál bárki szerződésekre hivatkozik, az valótlant állít. A nyári fesztivál a KVI hozzájárulása nélkül történt, de a hivatal sem volt elég határozott a fellépéssel kapcsolatban" - mondta Zelles, aki nem adott egyértelmű választ arra, hogy miért nem cselekedtek ennek megfelelően már a nyáron.

Jelenleg egyeztetések folynak a Citadella hasznosításáról az illetékes hivatalokkal arról, hogy milyen rendezvények legyenek a helyszínen, továbbá, hogy ne fordulhassanak elő hasonlóan szégyenletes esetek. Ezért a KVI egy vagyonkezelési pályázatot ír ki, és a győztes kiválasztásáról egyeztetnek majd a kerületekkel és a turizmusban érdekelt szervezetekkel, minisztériumokkal. Addig is szerződést kötöttek a Gastrotop Kft.-vel, akik az eredmény megszületéséig a területet kezelik, mondta a vezérigazgató.

Nincs meg a megoldás

A helyzet azonban ezzel nem rendeződött teljesen. Igaz ugyan, hogy a Citadella területének közel száz százaléka a KVI birtokában van, de Zelles Sándor elismerte, hogy továbbra is vannak jogcím nélküli felhasználók a területen. A vezérigazgató név szerint is kiemelte a Mottone Holdings Kft.-t, de a megoldás még nem körvonalazódott. A feltett kérdésekre érkezett válaszokból sem derült ki, hogy milyen szolgáltatást nyújt jelenleg a Gellérthegyen a nyáron belépőket szedő cég, és a jogerős ítélet ellenére miért nem sikerült eltávolítani őket a területről.

Nincs érvényes szerződése a cégnek, és - végrehajtás keretében - a KVI birtokba vette a területet. "Birtokvédelmet is alkalmaztunk, de a tárgyalások még folynak, hogy közelebb jussunk a megoldáshoz" - mondta Zelles. A Citadella hasznosítására kiírt pályázatot valószínűleg februárban zárják le, de addig senki sem lehet nyugodt, amíg egy cég jogosulatlanul tartózkodik a területen. "A KVI is nyugtalan, de a vagyonkezelési pályázat lezárásáig megtesszük a szükséges lépéseket" - mondta Zelles Sándor, aki a konkrét lépésekről hosszas unszolásra sem tett említést.