Marcell
18 °C
27 °C
Index - In English In English Eng

Citadella-per: jóváhagyták az örökségvédelmi bírságot

2004.10.06. 18:33
A Fővárosi Bíróság jóváhagyta a Citadella-teraszt két éve felépítő cég ellen a kulturális-régészeti örökség rongálása és megsemmisítése miatt kiszabott 20 millió forintos örökségvédelmi bírságot. A felperes nevében Veres István ügyvezető közölte: a Citadella Investment Kft. felülvizsgálati kérelmet nyújt be a Legfelsőbb Bírósághoz.
A kedden meghozott ítélettel az örökségvédelem győzött a két éve tartó Citadella-per sorozatban, amely a Lődombon 2002-ben mindenfajta engedély nélkül felépített, majd hatósági végrehajtás során elbontott kávézó-terasz ügyében folyt - áll a közleményben, amelyet szerdán Róna Katalin, a KÖH sajtóreferense juttatott el az MTI-hez.

A tájékoztatása szerint a Fővárosi Bíróság (FB) mostani ítéletében jóváhagyta a KÖH által kiszabott 20 millió forintos bírságot, a felperest, az időközben nevét Citadella Investment Kft.-re változtató céget a perköltség megfizetésére, az illeték lerovására szólította fel.

A felperes Citadella Investment Kft. felülvizsgálati kérelmet nyújt be a Legfelsőbb Bírósághoz, tájékoztatta Veres István ügyvezető szerdán az MTI-t. Mint mondta, az ítéletet nem fogadják el, ugyanis a KÖH nem működött közre abban, hogy szakértőkkel megvizsgáltassák az építkezéssel érintett Lődombot a tekintetben, valójában volt-e ott lelet.

"A rendelkezésünkre álló geodéziai felmérések alapján kijelenthetjük, hogy a KÖH valótlanságot állított, amikor leletsérülésről beszélt" - mondta Veres István, hozzátéve, hogy a cég hajlandó lenne fedezni az igazuk bizonyításához szükséges régészeti feltárás költségeit.