Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Tíz évet kapott a bombagyáros

2001.12.29. 14:05
Az elsőfokú bíróság tíz év börtönbüntetésre ítélte Dietmar Clodót, a bombagyárosként emlegetett német férfit. Clodót az Országos Rendőr-főkapitányság 1998-ban fogta el, miután egy fedett nyomozó az ukrán-orosz maffia magyarországi vezetőjének tartott Sztecura segítségével robbanószerkezetet vásárolt tőle. A bombagyáros egyik társa nyolc a másik öt év börtönt kapott.
Elsőfokon tíz év börtönbüntetésre ítélték Dietmar Clodót, a bombagyárosként emlegetett német férfit. A Fővárosi Bíróság bűnszervezet tagjaként elkövetett robbanóanyaggal és lőfegyverrel való visszaélésben, valamint közokirat-hamisításban találta bűnösnek. Társai, Kolchinski Leonid és Volkov Vlagyimir nyolc illetve öt évet kapott. Ezen kívül mindhármukat kiutasították az országból.

Fedett nyomozó és a véreskezű maffiafőnök

Clodót jogerősen már három évre ítélték pénzhamisításért
A bombagyárosra a '90-es évek második felében az akkor még létező Központi Bűnüldözési Igazgatóság vetette ki hálóját. Egy fedett nyomozó a magyarországi ukrán-orosz maffia egyik vezetőjeként ismert Leonyid Sztecura segítségével rendelt autó felrobbantására alkalmas robbanószerkezetet tőle. A nyomozó írásban tett vallomása szerint az üzlet létre is jött, a távirányítású bombát kétezer-ötszáz dollárért cserébe 1998. május 8-án vette át az elsőrendű vádlott III. kerületi házában.

Az Országos Rendőr-főkapitányság ezután kezdte felgöngyölíteni a bűnszövetkezetet: a következő megrendelés után már kommandósok rohanták le Clodo lakását, valamint egy pilisszentlászlói házat, amely laboratóriumként működött. Itt egy elkészült bombán kívül további hét-nyolc robbanószerkezet előállítására elegendő vegyszert találtak. A bíróság szerint a német férfi feladata az üzletkötés volt, míg Kolchinski Leonyid és Volkov Vlagyimir a bombákat készítette.

A véreskezű maffiafőnök hírében álló Sztecurát az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága októberben fogta el Érden. Ezután tanúként is meghallgatták a bombagyáros perében. Elmondása szerint 1990-ben ismerte meg az elsőrendű vádlottat, aki egy alkalommal megemlítette neki, hogy bombákat lehet nála vásárolni. Sztecura és a fedett nyomozó ezek után kereste meg Clodót egy megrendeléssel.

Ártatlannak vallják magukat

Utolsó szó jogán Clodo azt állította, hogy a bíróság célja nem az igazság kiderítése volt. Államtitoknak minősített dokumentumokból kiválogatták azokat az információkat, amelyek a bűnösségét igazolják, így nem tudta bizonyítani ártatlanságát. Fölhozta azt is, hogy a rendőrség hat hónapig lehallgatta a telefonját, a beszélgetések mégsem kerültek a bíróság elé. Úgy véli, az egész ügy hátterében egy provokáció áll.

A másodrendű Kolchinski Leonid szintén ártatlannak vallotta magát. Elmondása szerint az egész ügy hátterében az áll, hogy valódi bűncselekményeket leplezzenek, amelyeket Sztecura követett el.

Clodo már ül

Az ítélet nem jogerős, mivel az ügyész súlyosbításért, míg a vádlottak felmentésért fellebbeznek. A másod- és harmadrendű vádlottak a következő tárgyalást továbbra is előzetes letartóztatásában várják, míg Clodo folytatja a pénzhamisításért már jogerősen kiszabott büntetésének letöltését.