Donát
-4 °C
2 °C

Százötvenmillió dollárt próbáltak a banktól kicsalni

2004.01.21. 12:08
Százötvenmillió dollárra, azaz mintegy harmincmilliárd forintra szóló hamis garancialevelet próbált beváltani egy csaló és bűntársa egy pécsi bankban, de a tetteseket elfogták.
"A pénzintézet azt követően értesítette a rendőrséget, hogy alkalmazottai gyanúsnak találták az ecuadori okmányt, amelyről később kiderült: hamisítvány volt" - adott tájékoztatást a még decemberben történt, de most nyilvánosságra hozott ügy részleteiről a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI-nek.

Kékesné Gyimóthy Marianna közölte: a 41 éves, büntetett előéletű dombóvári férfit őrizetbe vették, majd előzetes letartóztatásba helyezték, nagykanizsai bűntársa szabadlábon védekezhet. A rendőrség más bűncselekmények miatt már korábban kereste a dombóvári férfit - tette hozzá a sajtóreferens. A férfi tavaly októberben egy alföldi cég számlájáról hamis megbízással 1,6 millió forintot próbált átutaltatni saját bankszámlájára, de a banki ellenőrök rájöttek az okirat-hamisításra, így kérését nem teljesítették.

A gyanúsított a közelmúltban egy külföldi állampolgárt is becsapott, akinek búzavásárláshoz ajánlotta fel segítségét. A vevő 2,5 millió forintért vett gabonát egy baranyai szövetkezetben, de csak euró volt nála, ezért a dombóvári férfit kérte meg, váltsa forintra a valutát. A segítőkésznek mutatkozó ismerős azonban meglépett a pénzzel.