Ágnes
-1 °C
2 °C

Előzetesben a Vertical Invest igazgatója

2003.11.13. 17:51
Tanúk befolyásolásával, tárgyi bizonyítákok eltűntetésével veszélyeztethetné a nyomozást Klivinyi Zoltán, véli a Budai Központi Kerületi Bíróság, ezért előzetes letartóztatásba helyezte a Vertical Invest másfél milliárdos csalással vádolt igazgatóját.
Klivinyi ellen társaival együtt elkövetett tőkebefektetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt folyik nyomozás. A gyanúsított nemzetközi elfogatóparancs útján került kézre, és szökésétől, elrejtőzésétől továbbra is tartani lehet, közölte a Fővárosi Bíróság.

Tartani lehet attól, hogy a gyanúsított szabadon hagyása esetén a tanúk befolyásolásával, tárgyi bizonyítékok megsemmisítésével, elrejtésével veszélyeztetné a bizonyítási eljárást, indokolta döntését a bíróság. A végzés ellen nem fellebbeztek, ezért az jogerős, jelentette az MTI.

Másfél milliárd

Az eddigi adatok szerint a Vertical-Invest a banki betéteket meghaladó mértékű hozamot ígért mindazoknak, akik tagként beléptek a szövetkezetbe, és pénzt fektettek be, jelentette a Havaria Press. A szövetkezetbe csaknem másfél ezren léptek be tagként, és mintegy másfél milliárd forintot fizettek be, az összeg azonban ismeretlen helyre vándorolt.

Klivinyi ellen még május 20-án adott ki elfogatóparancsot a BRFK XI. kerületi kapitánysága, mivel nem jelent meg a neki küldött idézésre. Mivel Klivinyi időközben elhagyta az országot, ellene ezért a XI-XXII. Kerületi Ügyészség 2003. augusztus 13-án ügyészi elfogatóparancsot is kibocsátott. A gyanúsítottat szeptember elején Ausztriában elfogták, majd a Korneuburgi Tartományi Bíróság kiadatási letartóztatásba helyezte, írja a Havaria Press.

Klivinyit kedden az osztrák hatóságok Hegyeshalomnál adták át a magyar főváros rendőreinek, ezután a Terrorelhárító Szolgálat kommandósainak biztosítása mellett szállították Budapestre.