Mátyás
1 °C
15 °C

Elfogták az egyik cseh zsarolót

2003.05.25. 14:20
A cseh rendőrség pénteken letartóztatott egy 30 éves férfit, aki a gyanú szerint a prágai kórházi és közétkeztetési konyhák ciánkálival való megmérgezésével zsarolta az államot. A férfi háromszázmillió koronát, azaz közel két és félmilliárd forintot követelt azért, hogy elálljon szándékától.
A rendőrség szigorú biztonsági intézkedéseket foganatosított, s a konyhákat azóta mindenütt fokozott mértékben őrizték. A zsaroló mindeközben megpróbálta alátámasztani fenyegetéseit, és ciánkálival töltött üvegeket helyezett el egy prágai kórház szülészeti osztálya közelében, illetve egy prágai téren. Ezeket a rendőrség meg is találta.

Népszerű a cseh állam zsarolása

A 30 éves férfit a Prágához közeli Pysely községben tartóztatták le. A rendőrség egyelőre nem hozta nyilvánosságra a férfi bűnösségére utaló bizonyítékokat, de Stanislav Gross belügyminiszter közölte, hogy hétfőn sajtótájékoztatót tartanak az esetről.

Prágai vélemények szerint nem kizárt, hogy a gyanúsítottat a márciusi olmützi eset ösztönözte a zsarolásra vagy esetleg a rossz viccre. A több mint 100 ezer lakosú Olmütz városát és környékét márciusban több mint két hétig egy ismeretlen zsaroló tartotta félelemben, aki robbanásokkal fenyegetődzött, ha az állam nem fizet neki nagyobb összeget. A rendőrség talált is egy működőképes robbanószerkezetet az egyik vasúti híd alatt a város szélén. Ezt követően tízmillió koronát dobtak ki a zsarolónak egy helikopterből 25 vízhatlan csomagban, de a rendőrség szerint a pénzt végül senki sem vitte el. Később a városban történt egy robbanás, illetve könnygázt permeteztek szét egy bevásárlóközpontban, aminek következtében 17 személy orvosi kezelésre szorult.

Az utóbbi napokban két újabb nagyszabású zsarolási kísérlet történt. A rendőrség bejelentette, hogy megfelelő óvintézkedéseket foganatosított, de a hasonló eseteket ezentúl már nem hozza nyilvánosságra, mert nem kizárt, hogy egyesek így kívánnak az érdeklődés központjába kerülni. A cseh televíziók is megállapodtak abban, hogy a társadalmi nyugalom megőrzése érdekében a zsarolókkal ezekben a napokban már nem fognak foglalkozni.