Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Disznóhúsevés miatt rúgták ki a munkahelyéről

2004.08.05. 11:24
Beperelte korábbi munkaadóját egy floridai asszony, mert szerinte vallási diszkriminációt követett el, amikor a Korán tiltására hivatkozva kirúgta őt, miután disznóhúsból készült ételt fogyasztott.
Lina Morales adminisztrátorként dolgozott a muszlim kötődésű Rising Star telekommunikációs vállalatnál, ahonnan tíz hónapnyi munkaviszony után vallási okokból kellett távoznia.

Szalonnás szendvics

A katolikus Moralest korábban figyelmeztették, hogy ne fogyasszon az iszlám hit által "tisztátalannak" mondott húsból készült pizzát a munkahelyén - a Korán ugyanis a disznóhús fogyasztását tiltja a muszlimok számára. Végül azért rúgták ki, mert szalonnás, salátás, paradicsomos szendvicset fogyasztott.

Furcsa mód azonban a vállalatnak az Equal Employment Opportunity Commission-hoz (amerikai szervezet, mely az alkalmazottak jogvédelmével foglalkozik) eljuttatott szabályzatában nem szerepel a disznóhús-evés tilalmának kitétele, sőt Morales sem írt alá állítása szerint korábban olyan szabályzati szöveget, amiben ez szerepelt volna.

"Amikor felvettek, azt mondták, hogy nem érdekli őket, milyen vallású vagyok" - mondta Morales, aki beperli a vállalatot. A per és a majd az azt lezáró ítélet precedens értékű lehet az alkalmazottak munkahelyi vallási jogainak szempontjából.

Vallási diszkrimináció

"Ez egyszerűen nem amerikai" - mondta Travis Hollifield, a nő ügyvédje. Szerinte ez az állítólagos szabályzat nem fér össze az Államok törvényeivel. A felmondás a vallási diszkrimináció mintapéldája volt, hiszen annak okául a vallási tiltás megsértésén kívül mást nem jelölt meg a vállalat.

Kujaatele Kweli, a vállalat vezérigazgatója szerint megpróbáltak létrehozni egy olyan munkahelyet, amely ökumenikus filozófiát követve tolerálja nem csak az iszlám követőinek hitét, hanem minden alkalmazottét. Kweli paradox módon mégis kiáll amellett, hogy a disznóhús tisztátalan, és annak fogyasztása tiltott a vállalat ebédlőjében.