Gerzson
-3 °C
2 °C

Nem költözik el Segesvárról Drakula parkja

2001.12.17. 15:26
Az UNESCO világörökségi tanácsa arra kérte a román kormányt, változtassa meg a Drakula Park építési helyszínét, miután az túl közel van Segesvárhoz. A Drakula Park építésének helye Romániában már korábban kisebb belpolitikai vitát gerjesztett. A román turisztikai miniszter hajthatatlan, a kritikák nem állítják meg: példamutatóként elsőként vásárolt a múlt héten piacra dobott Drakula-kötvényekből.

Az UNESCO világörökségi tanácsa arra kérte a román kormányt a múlt hét végén: változtassa meg a tervezett Drakula Park helyszínét, miután az túl közel van a történelmileg fontos Segesvárhoz. A szervezet huszonötödik, kétévente megrendezett találkozóján Joanna Sullivan a tanács szóvivője ismertette, arra kérték a román kormány változtassák meg a park helyszínét, miután az nem hat hanem két kilométerre épül fel Segesvár városától. A legenda szerint Vlad Tepes Dracul - Drakula ihletője - 1431-ben a segesvári kastélyban született.

A két adat közötti különbség onnan adódik, hogy az UNESCO légtávolságot, míg a román kormány az úton megtett távot méri - az UNESCO szerint egy hosszasan kanyargó útról van szó. A román minisztérium szóvivője nem kívánta kommentálni a sajtóértesüléseket, mindenesetre nem mielőtt hivatalos panaszt kapnak az UNESCO-tól.

Belpolitikai vitát gerjesztett a park

A nyáron bejelentett projekt hivatalos indítása november ötödikén történt. A helyszín kiválasztása a román belpolitikában is kisebb vitát keltett: a nemzeti liberális Vlad Popa szenátor azt ajánlotta a parkot inkább a Bran kastély mellett építsék fel. A vádaskodások sem hiányoztak: a szenátor szerint politikai szándékok bújnak meg a terv mögött. A turisztikai miniszter, Dan Matei Agathon válaszában kifejtette: nem tehet arról, hogy az előző négyéves liberális kormányzás alatt aludtak. A Drakula Park kormányzati terv, annak bojkottja nemzeti érdekeket sért - mondta a miniszter.

A miniszter egyébként egy korábbi, civil kezdeményezést is kivédett: egy, a projekt indításának napjára tervezett zavart tárgyalással hárított el. Egy segesvári újságíró ugyanis egy alapítványt hozott létre, melynek célja a város megvédése és a terv elköltöztetése volt. A turisztikai miniszter azonban meggyőzte a civil szervezet képviselőit, miután a park terveit részletesen ismertette. A segesvári egyházak képviselői is tiltakoztak a park megépítése ellen: ők attól tartottak, hogy sátánista és istentelen fiatalok hada lepi el a környéket. Egy gyors felmérés szerint azonban Segesvár lakóinak nyolcvan százaléka támogatja a Drakula projektet.

Drakula államkötvények

A terv leghűségesebb pártfogója azonban továbbra is a turisztikai miniszter: Dan Matei Agathon elsőnek vásárolt azokból az államkötvényekből, melyeket december 12-én a terv finanszírozására dobtak a piacra. A miniszter egész novemberi fizetését 15 millió lejt (150 ezer forintot) fektetett be a kötvényekbe, Adrian Nastase miniszterelnök csupán 10 millió lejt (100 ezer forint) költött el e célból.

'Véres' információk a honlapon

A parknak egyébként már internetes honlapja is van: az angolul is olvasható Draculapark.ro-n megtudjuk, hogy a parkban felépítenek egy középkori kastélyt, egy nemzetközi vámpír intézetnek is helyet adnak, de célirányos vidámparki látványosságokat is építenek, mint Drakula körhinta és horror szoba.