Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Megtalálták a két hete elsüllyedt egyiptomi hajó roncsait

2006.02.17. 11:59
Nyolcszáz méter mélyen bukkantak a két hete elsüllyedt el-Szalam Boccaccio 98 nevű hajó roncsaira. Mentőalakulatok a komp fekete dobozát keresik, hogy rekonstruálni lehessen az eseményeket.

Megtalálták a majdnem két hete elsüllyedt egyiptomi hajó roncsait a Vörös-tengerben, jelentették egyiptomi hivatalos források. A balesetet mindössze 388 utas élte túl, legalább ezren meghaltak.

A fekete doboz

Mohamed Lutfi Manszur közlekedési miniszter elmondta, hogy az el-Szalam Boccaccio 98 nevű hajót 800 méter mélyen a tenger fenekén találták meg, 90 kilométerre az egyiptomi Safaga kikötővárostól, jelentette a BBC. Szakértők egy robotvezérlésű eszközt használnak majd, hogy képeket készíthessenek a roncsról, és megkeressék a hajó mozgásának adatait rögzítő szerkezetet.

A hajókban a repülők fekete dobozához hasonló adatrögzítőt használnak, amely feldolgozza a hajó tartózkodási helyének koordinátáit, útirányát és az időjárási viszonyokat. Manszur elmondta, hogy az egyiptomi hatóságok nemzetközi szakértők bevonásával próbálják megtalálni majd ezt az eszközt. Az adatok és a fotók elemzése segíthet megválaszolni azt a kérdést, hogy mi okozta a hajó süllyedését.

Gondatlan legénység

Feltételezések szerint a 35 éves el-Szalam Boccaccio 98 rossz időjárási körülmények között hajózott, amikor tűz ütött ki a fedélzet alsó részén. A balesetet gondatlanság okozhatta, a legénységet ugyanis azzal vádolják, hogy nem vettek tudomást a figyelmeztetésről, hogy el kell kezdeni menteni az utasokat, miután a tűz elkezdett továbbterjedni és a hajó teste oldalra dőlt.

Az áldozatok rokonai a baleset után dühös rohamot indítottak a hajót üzemeltető el-Szalam Tengerhajózási Társaság irodája ellen. A helyzet azóta sem változott sokat, a társaság semmiféle információt nem ad szeretteikről, akik legnagyobb része Szaud-Arábiában dolgozó egyiptomi volt.