Biciklizés közben fogták el a szökött rabot

2006.12.19. 10:43
Alig húsz napig élvezhette a szabadságot Tamás Imre Zoltán, akit lakossági bejelentés alapján fogtak el végül a rendőrök. Három fiatal rendőr kapta el, akik közül az egyik csak szakközépiskolás. A bejelentő, aki észrevette a Budakalász és Üröm között bicikliző szökevényt, egymilliós jutalmat kap.

Sikerült elfogni azt a férfit, aki még december 1-jén fegyverrel szökött meg a budapesti katonai ügyészségről, értesült az MTI rendőrségi forrásból kedden. A férfi Budakalász és Üröm között biciklizett, amikor a pomázi rendőrök lecsaptak rá.

Jármy Tibor, a BRFK szóvivője az Indexnek elmondta, hogy lakossági bejelentés alapján fogták el a körözött fegyencet. A szóvivő elmondta, hogy a nap folyamán sajtótájékoztatót tartanak az ügyben, ott a részletekről is beszámol a rendőrség.


A BRFK körözte Tamás Imre Zoltánt

A 38 éves elítélt december elsején leütötte az őt előállító büntetés-végrehajtási felügyelőt, és elvitte a fegyverét. A férfi a katonai ügyészségről szökött meg, ahol egy büntetőperben kellett volna tanúskodnia. A szökést követően a fővárosból kivezető utakat lezárták, ám nem akadtak a fegyvere miatt rendkívül veszélyesnek tartott fogoly nyomára.

Három fiatal rendőr - köztük egy szakközépiskolás - kapta el

Kedd reggel kilenc óra két perckor kapott a rendőrség lakossági bejelentést, hogy egy sötét ruhás, sísapkás férfi biciklizik Budakalász és Üröm között. Az úton mountain bike-ozó férfi sapkája símaszkká is alakítható volt. A bejelentő szerint a biciklis nagyon hasonlított a körözött Tamás Imre Zoltánra.

Minthogy a helyszínhez a pomázi rendőrőrs volt a legközelebb, az ottaniakat riasztották azonnal a bejelentés után. Három fiatal rendőr sietett a Budakalász és Üröm közötti útra, ahová két perccel később érkeztek. A három rendőr közül az egyik csak rendészeti szakközépiskolás volt, a másik idén végzett, a harmadik pedig tavalyelőtt.

Amikor a rendőrök meglátták Tamás Imre Zoltánt, az már nem hajtott a kerékpárján, csak tolta felfelé egy lejtőn a biciklijét. A rendőrök gördültek kocsijukkal, és felszólították arra, hogy igazolja magát.

Menekülni próbált és pisztolya után nyúlkált

Ekkor a szökevény felpattant a biciklijére, és menekülni próbált. A rendőrök utána hajtottak, és pár száz méterrel később egyikük kiugrott a kocsiból, és rávetette magát a bűnözőre. Leteperte, lerántotta földre a menekülőt.


Varga Krisztián rendészeti szakközépiskolás, Hajdú Attila és Steleczki Krisztián - a szökevény elfogói

Végül hárman tudták csak lefogni, némi dulakodás után. Tamás Imre Zoltán eközben megpróbált egy nejlonszatyor után nyúlkálni, ami a biciklin lógott. Utóbb kiderült, hogy egy csőre töltött pisztoly volt benne. Vagyis a rendőrök élete is veszélyben forgott. Minderről a három rendőr személyesen számolt be az újságíróknak a keddi sajtótájékoztatón.

Egymilliós jutalmat kap a bejelentő

A három rendőr jutalmat kapott a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságától, és hamarosan a rendőrségtől is jutalomra számíthatnak. A bejelentő szintén megkapja a nyomravezetői díjat, ami egymillió forint. A hatóságok igyekeznek még karácsony előtt kiutalni a pénzt a rendőrséget értesítő személynek.

Tamás Imre Zoltán amikor elfogták, borostásabb és soványabb volt, mint a körözéskor. Nem luxuskörülmények között töltötte tehát nagy valószínűséggel az elmúlt húsz napot, amióta megszökött. Elfogásakor tett egy megjegyzést, amiből kiderült, hogy egy lakatlan házban bujkált.

Amikor elkapták Tamás Imre Zoltán ezt mondta a rendőröknek a kocsiban: "Most megfogtatok. Jók voltatok."

Börtönben öregedhet meg

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főosztály II. Kiemelt Ügyek Osztálya a 38 éves budapesti férfi ellen hivatalos személy elleni erőszak és fogolyszökés miatt adott ki körözést, a nyomozó hatóságok egymillió forintos nyomravezetői díjat ajánlottak fel a használható információért, amit a jelek szerint egy magánembernek fognak kifizetni.

A férfi 2014-ben - 46 évesen - szabadult volna nyolcéves fegyházbüntetéséből, amit egy 2003-as benzinkútrablás miatt szabtak ki rá. Mostani elfogása után öregkoráig börtönben maradhat: nemcsak a hátralévő büntetést kell letöltenie, de a szökés miatt alapesetben három évre elítélhetik, plusz még a fegyverrel és lőszerrel való visszaélés, valamint a hivatalos személy elleni erőszak is súlyosbítja a helyzetét, arról nem is szólva, hogy vannak még ellene folyamatban büntetőügyek más bűncselekmények miatt is. Bűnlajstromán rablás, csalás, okirat-hamisítás, garázdaság, orgazdaság és zsarolás is szerepel.

Nem az első körözött, akit a rendőrség elkapott idén

Idén már ért el sikereket a rendőrség körözött személyek kézrekerítésével: november elején kapták el a siklósnagyfalui polgármestert, aki akkor került a figyelem középpontjába, amikor megválasztották faluja első emberévé.

Kosztics Józsefet egyébként úgy fogták el, hogy egy nőismerősét követték. A polgármestert közokirat-hamisítás és csalás miatt körözték. A férfit végül pécsi albérletében tartóztatták le. A nő, aki nyomra vezette őket, rendszeresen ételt-italt vitt a rendőrség által keresett helyi politikusnak.

Kulcsárt Bécsben fogták el

Bonyolultabb ezzel szemben a három évvel ezelőtt kirobbant K&H-ügy, és máig nem tisztázottak a részletek, hogy miként fogták el Bécsben Kulcsár Attilát, a brókerbotrány főszereplőjét. Az ügyben annyi rendőr ellen indult eljárás azóta, hogy valószínűleg soha nem tudjuk meg, hogy Kulcsár mennyire önként adta fel magát, illetve mit ígértek vagy nem ígértek neki a hatóságok.

Kulcsárt mindenesetre kiadatási őrizetbe vették 2003-ban az osztrák hatóságok. Ez később jól jött büntetőperében az exbrókernek. Ausztriában ugyanis más a jogi szabályozás, és nem minden vádpontra érvényes a kiadatása, így például pénzmosás miatt nem lehetett ellene vádat emelni 2005-ben Magyarországon. (Ausztriában az, amit nálunk pénzmosásnak tartanak, nem számít bűncselekménynek, ezért nem adták ki ebben a vádpontban Kulcsárt.)

Még nagyobb felhajtás volt a Viszkis elfogásakor

1999. október 27-én, estefelé fogták el az egyik leghíresebb szökevényt, Ambrus Attilát, vagyis a viszkis rablót. Ambrus egy zuglói lakásban húzta meg magát, a Nagy Lajos király útja és az Erzsébet királyné útja kereszteződésében lévő négyemeletes lakóház második emeletén.

Ambrus lebukását ugyanaz okozta, mint a most elkapott Tamás Imre Zoltánét: lakossági bejelentés vezetett nyomra.

Fél évig bérelt lakást Budapesten, de nem biciklizett

A Viszkis egyébként fél éve bérelte a zulói lakás, amikor lebukott. A Rendőrség Különleges Szolgálatának kommandósai fogták el alvás közben Ambrus Attilát. Az akció szervezettségét mutatja, hogy a BRFK-n már délután tudták Ambrus tartózkodási helyét, és az elfogás megkezdése előtt Budapestet fő útvonalait is lezárták, a Viszkis lakásának kulcsát pedig a ház gondnokától korábban megszerezték.

Érdekes, hogy a rendőrség szerint az, hogy egy ilyen forgalmas helyen lakott a Viszkis nem vezetett lebukáshoz, minthogy így könnyebben tudott elvegyülni. Alighanem Tamás Imre Zoltán ezért választotta meg rosszul búvóhelyét, Buda környékén, a ritkábban lakott elővárosokban ugyanis feltűnőbb lehetett a bicikliző szökevény, így gyorsabban is bukott le, mint Ambrus Attila.

42 év után fogták el a Cosa Nostra főnökét

Az idei, vagyis 2006-os legnagyobb fogás nem Magyarországon történt, hanem Olaszországban. Negyvenkét évi üldözés után elfogták ugyanis Bernardo Provenzanót, aki 1993 óta a Corleone-klán kleresztapja. A csúcsmaffiózót 1992-ben már halottnak hitték, pedig azóta is irányította a szicíliai bűnszövetkezetet. A 73 éves férfit egyébként 31 éves korában kezdte körözni az olasz rendőrség. Többrendbeli gyilkossággal és rablással vádolják Provenzanót, aki Salvatore "Toto" Riina 1993-as elfogása után lett a Corleone-klán keresztapja. A hatóságok végül Corleone közelében, fogták el, ahol felesége és lánya is él.

A hatvanas években tűnt el nyilvánosság elől

Provenzano a hatvanas években tűnt el a nyilvánosságból. Amikor neje és gyermekei 1992-ben feladták a bujkálást, többen azt hitték, hogy Provenzano már halott. Az álcázás nagymesterének tartott maffiafőnök elfogásakor farmert és pulóvert viselt, és megtagadta a vallomástételt. Provenzano az elmúlt negyven évben úgy tudta elkerülni a lebukást, hogy teljesen izoláltan élt, a maffiát kizárólag cetlikre firkantott jegyzeteken utasítgatta. A fecniket megbízható hírnökök hozták-vitték.
  • Tippek
  • Árfolyam