Auguszta
-3 °C
2 °C

Szobornak nézték az epreskerti múmiát

2003.11.14. 18:00
Mumifikálódott holttestet találtak ipari alpinisták a Képzőművészeti Egyetem művésztelepén, az Epreskertben. Az épületen dolgozó munkások először azt hitték, hogy egy élethűen elkészített szobrot találtak, így csak pénteken értesítették a rendőrséget.
Ipari alpinisták dolgoznak napok óta a Képzőművészeti Egyetem, művésztelepének egyik épületén az Epreskertben, hogy elhárítsák az épület beázását. A munka során találtak rá az egyik padlásszobában egy mumifikálódott holttestre, amely a nadrágszíjára volt felakasztva, ülő testhelyzetben.

Tekintse meg képeinket!
Az Index által megszólaltatott szemtanúk szerint a holttestet még csütörtökön találták meg, de csak pénteken értesítették a hatóságokat. A késedelem oka az ipari alpinisták szerint az, hogy élethűre sikerült szobornak vélték az élettelen testet. A telepen ugyanis nehéz úgy akár csak egy métert is menni, hogy ne botlana az ember valamilyen művészeti alkotásba. Az egyik diák szerint egy napon át csodájára jártak a kiválóra sikeredett "alkotásnak". Arra, hogy nem egy szobrász készítette a testet, azután derült fény, hogy az egyik alpinista levette a múmia cipőjét, aminek következtében leesett annak lábfeje.

Az Indexnek nyilatkozó, névtelenséget kérő alpinisták azt mondták: kétszer is kihallgatta őket a rendőrség, és az elsődleges orvosszakértői vizsgálat szerint legalább egy éve halt meg az eddig ismeretlen személy. Az ügy külön érdekessége, hogy a múmiát rejtő padlásajtó kívülről volt leszögelve. A rendőrségen az Index érdeklődésekor még nem tudtak az esetről. Délután egy után nem sokkal ugyanakkor elszállították a holttestet az Epreskertből.

Az épületet 5 éve zárták le. A rendőrség MTI-nek adott nyilatkozata szerint a felakasztott test egy 20 és 40 év közötti férfi lehetett, aki még az épület lezárása előtt, valószínűleg önkezűleg vetett véget életének.