Mátyás
-6 °C
1 °C

Érettségi csalás miatt nyomoz az NNI

2006.05.13. 11:57
Az internetes fájlcserélőkön megjelent ál-érettségi tételek miatt csalás kísérletének gyanújával indított nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda. Hétfőn valaki pénzért árulta az interneten a másnapi matematika érettségi tételeket, amelyekről hamar kiderül, hogy nem valódiak.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) csalás kísérletének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen folytat nyomozást az idei érettségikkel kapcsolatban – erősítette meg az Index információit Horváczy Emese, az NNI szóvivője.

Hétfőn egy fájlcserélőn valaki a másnapi matematika érettségi tételeket kínálta pénzért. Az érdeklődők egy emelt díjas sms-ért egy kódot kaptak, amellyel le lehetett tölteni a feladatlapokat.

Az Oktatási Minisztérium már aznap délután jelezte, hogy az interneten hirdetett tételek nem valódiak, azok tavalyi próbaérettségi feladatsorok.

A tavalyi érettségi tételek kiszivárogtatása miatt indult nyomozást május 8-án bűncselekmény hiányában megszüntette a Fővárosi Főügyészség.

Az egy évig tartó nyomozás során kiderült, hogy az érettségi tételeket nem szabályosan minősítették szolgálati titokká, így nem róhatták a három gyanúsított terhére sem a szolgálati titoksértést.

Ezután vesztegetés gyanújával nyomoztak, felmerült ugyanis, hogy törvénytelen módon kerültek ki a tételek. Az NNI több mint kétszáz tanút hallgatott ki, de nem sikerült olyan személy nyomára bukkanni, aki konkrétan gyanúsítható lett volna a bűncselekménnyel.