Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

A csatornákat nem felhőszakadásra tervezték

2006.08.02. 14:45
A budapesti vízelvezető csatornák nincsenek alulméretezve, de az extrém felhőszakadások idején lezúduló vizet fizikailag képtelenek elvezetni – mondta az Indexnek a Fővárosi Csatornázási Művek szóvivője. A házakat, pincéket gyakran a hibásan vagy illegálisan bekötött elvezetők miatt önti el a víz, s sok helyen már nincsenek meg az árkok sem.

A keddi felhőszakadás miatt a vízelvezető csatornák rövid idő alatt megteltek és Budapesten több helyen térdig, sőt derékig érő vízben próbáltak előbbre jutni az autósok és a gyalogosok, beáztak a pincék és garázsok is.

A csatornákat nem ilyen extrém esetekre tervezik, kedden volt olyan hely, ahol néhány óra alatt egyhavi esőnek megfelelő mennyiség esett – mondta az Index kérdésére Bátori Marianna, a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. szóvivője. A csatornák méretezésének szabályait nem az FCSM állapítja meg, az FCSM feladata a 5175 kilométer hosszú hálózat működtetése – tette hozzá.

Túlnyomás

Arról egyébként nincs szó, hogy a vízelvezető csatornákat alulméretezték volna: Budapesten van olyan, amelyikben a kisföldalatti szerelvényei is tudnának közlekedni. Amikor azonban olyan nagy mennyiségű eső esik rövid idő alatt, mint kedden, a hálózat fizikailag képtelen levezetni a vizet.


Özönvíz a Duna Plázánál

A csatornákban ilyenkor túlnyomás keletkezik, s előfordul, hogy a víz a 60-70 kilós csatornafedeleket is megemeli, sőt nagyon ritka esetben kiröpíti. Gyakori probléma, hogy a hegyvidékről lezúduló csapadék sok hordalékot visz magával, amely eltömítheti a vízelnyelőket.

Az özönvízszerű esők idején az FCSM erősíti a készenlétet. Kedden több mint száz bejelentést kaptak, amelyeket igyekeztek azonnal kivizsgálni – közölte az FCSM illetékese.

Betemették az árkokat

Több jelzés érkezett arról, hogy az esővíz elöntötte a lakásokat, a pincéket vagy a mélygarázsokat. Ezeket az eseteket gyakran a rosszul megtervezett házi csapadékvíz-elvezető rendszer okozta. Sok helyen mára betemették az utcákon a házak előtt lévő árkokat, pedig azok egy özönvízszerű esőzés idején nagyon fontos szerepet töltenek be.

Külön gondot jelentenek az illegális csapadékvíz-bekötések, amikor a vizet - a nem ilyen mennyiségű csapadékra tervezett - szennyvízcsatornába vezetik. Egy felhőszakadás esetén a szennyvízzel kevert csapadékvíz elöntheti a mélyebben fekvő házakat, lakásokat.

Visszafolyik a szennyvíz

A szennyvíz visszaáramlása és a házak elöntése megakadályozható az úgynevezett visszatorlódás-gátlóval. Az FCSM a házi bekötések esetén nem írhatja elő ezt a szerelvényt, de minden esetben felhívja az ingatlantulajdonosok figyelmét erre a lehetőségre – mondta Bátori Marianna.

A visszatorlódás-gátlót minden olyan ingatlannál érdemes beszereltetni, ahol az utcaszintnél alacsonyabban fekvő helyiségeket (például a garázst, a pincét, vagy az üzlethelyiséget) is rákötik a közcsatornára. A szerelvényt külön engedély nélkül, utólag is be lehet építtetni – hívta fel a figyelmet a csatornázási művek szóvivője.