Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

24 órás rejtvényverseny Újpesten

2006.11.25. 11:10
Szombat délelőtt tizenegytől vasárnap tizenegyig kilenc nemzet legjobb rejtvényfejtői mérik össze tudásukat. A Rejtvényfejtők Országos Egyesülete idei legnagyobb rendezvényét tartja az újpesti Hotel Bentában.

Szellemi sport

A rejtvényfejtés hazánkban a legnépszerűbb hobbik közé tartozik, szinte nincs olyan újság, tévécsatorna, ahol ne lenne rejtvényrovat, kvízműsor. Ezért a Rejtvényfejtők Országos Egyesülete úgy gondolta, sok embert érdekelhet ez a kihívás, annak ellenére, hogy egy átlagos rejtvényfejtőben biztosan nem merül fel az a gondolat, hogy egy teljes napon át rejtvényeken törje a fejét.

Az egyesület szerint a rejtvényfejtést ugyanúgy tekinthető szellemi sportnak, mint a sakk vagy a kerékpározás, hiszen egyértelműen mérhető különbségek vannak a versenyzők között, kidolgozott szabályok illetve ugyanúgy vannak favoritok, győzelemre esélyesek, mint bármely más sportban.

Megpróbáltatás

A kilenc országból érkező harminc versenyző tizenhárom fordulóban fejti a rejtvényeket. A versenyzők Olaszországból, Németországból, Törökországból, Lengyelországból, Csehországból, Szlovákiából, Romániából és Horvátországból érkeznek. Ott lesznek a 15. rejtvényfejtő-világbajnokság magyar válogatottjának a tagjai is, akik a világversenyen negyedik helyezést értek el.

A versenyzők szombaton 11 órától vasárnap 11 óráig összesen 13 darab, 100 perces feladatsort oldanak meg, két feladatsor között pedig mindössze 10 perces szünetet tartanak. Ez nem csak a szellemi, de a fizikai képességüket is próbára teszi.

A feladatsorok közös jellemzője, hogy matematikai-logikai jellegűek, hiszen a világversenyen is nyelv- és kultúrasemleges feladatokat kell megfejteni. Az eredményhirdetése vasárnap délben lesz a Hotel Bentában (Váci út 27-29.).