Valér
2 °C
8 °C

Ingyen madárinfluenza-oltás Magyarországon

2005.10.17. 15:44
Ezen a héten várható az eredménye az egészségügyi miniszteren is tesztelt magyar kísérleti védőoltásnak, amely ingyenes lesz minden magyar állampolgár számára - közölte a miniszterelnök. Az őshonos magyar tyúkfajtákat génbankból támaszthatják fel.

Ezen a héten derül ki az eredménye a madárinfluenza elleni kísérleti védőoltásnak, amelyet három héttel ezelőtt injekcióztak be mintegy 100-150 egészségügyben dolgozó önkéntesnek, Rácz Jenő egészségügyi miniszternek, Bujdosó László tiszti főorvosnak és Kökény Mihály népegészségügyi kormánymegbízottnak - közölte Ritoók Emese, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat szóvivője hétfőn az MTI érdeklődésére.

Még áprilisban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Magyarország számára vírusmintát küldött, amelyből a szakemberek oltóanyagot készítettek. Az embernek adható oltás a kórokozó "elölt" változatát tartalmazza, amelyben csak bizonyos részecskéi vannak jelen, az emberi szervezet viszont ugyanolyan immunválaszt ad, mint a teljes vírus esetében - mondta az ÁNTSZ szóvivője.

Mutánsoktól nem tartanak


Tekintse meg képeinket!

Amennyiben valakit beoltanak az elölt változattal - ez történt meg három hete -, a vérében megjelennek a vírus részecskéi, amelyre a szervezet immunrendszere ellenanyagot termel. Ezt az ellenanyagot tudják majd feltehetően kimutatni a héten elvégzett vizsgálatokkal. Az említett eljárás biztosítja azt, hogy nem alakulhat ki mutáns gén akkor, amikor valakit már beoltottak az elölt vírussal, ezt követően viszont elkapja a normál emberi influenzát.

"Ha az oltóanyag-kísérletek sikerrel befejeződnek és elegendő számú oltóanyaggal fogunk rendelkezni, a magyar kormány valamennyi magyar állampolgárnak fel fogja ajánlani az ingyenes oltást" - mondta hétfőn napirend előtti parlamenti felszólalásában Gyurcsány Ferenc kormányfő.

Tyúkot a génbankból

A magyar baromfiállományt sem fenyegeti a teljes kipusztlás. A nemzeti kincsként számon tartott, őshonos baromfifajták génállományát a gödöllői Kisállat-tenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézetben őrzik, így a fajták a génbankból feltámaszthatók lesznek.

A ma már ritkaságnak számító szárnyasok, mint például az erdélyi kopasznyakú tyúk, vagy a fodros tollú magyar lúd, a nemesítők munkáját segítik, kitűnő ízű a húsuk, a betegségekkel szembeni nagy ellenálló képességük és más értékes tulajdonságaik átörökítése révén pedig az új fajták előállításánál van nagy jelentőségük. A jelenleg hozzávetően 3.000 egyedből álló génbank, közöttük hét tyúkfaj, őshonos kacsák, pulykák, gyöngytyúkok tartása nehézségekbe ütközik, az évi 30 millió forintos költség fedezése állami feladat lenne, a források viszont akadoznak - mondta el a génbank igazgatója.

Hangulatkeltéssel vádolja a Fidesz Kökény Mihályt
A Fidesz szerint Kökény Mihály népegészségügyi kormánybiztos félrevezeti az embereket. A párt szerint felelőtlenség elbizonyítani a közvéleményt és a szakmát azzal, hogy nincs pénz a madárinfluenza elleni védekezésre, s a költségvetési tartalékból, vagy máshonnan majd megtalálják azt a fedezetet, ami az adott helyzet kezeléséhez szükséges. A korábbi egészségügyi miniszter az MTI-nek hétfőn délelőtt kifejtette: veszélyes dolognak tartja az ellenzék hangulatkeltését. "Rendkívül veszélyes dolognak tartom hangulatot kelteni (...), nagyon jó lenne, hogyha egy ilyen nagyon komoly közegészségügyi, járványügyi veszéllyel kapcsolatban nem alakulna ki túlpolitizált vita, ezt eddig is sikerült elkerülni" - fogalmazott Kökény Mihály. Rámutatott: egy olyan kihívásra, mint a madárinfluenza, amelyről nem lehet tudni, mikor fog megjelenni, egy normál költségvetési procedúrában nem lehet megtalálni a fedezetet sehol a világon. "Erre a célra való, az ilyen vis major helyzetekre a költségvetés tartaléka" - mondta. Kökény Mihály közlése szerint a kormány már eddig is milliárdos nagyságrendű összeget költött a felkészülésre, ez a kiadás előzetesen szintén nem szerepelt a normál költségvetésben.