Orbán
16 °C
26 °C

Lecsap a rendőrség az iskolakerülőkre

2006.04.25. 13:16
Székesfehérváron a rendőrség ősztől őrjáratot indítana az iskolából lógó gyerekek ellenőrzésére. A székesfehérvári rendőrkapitányság kezdeményezését a szakemberek támogatták, bár a kivitelezésről egyelőre csak nagy vonalakban vannak elképzelések.

A székesfehérvári rendőrség a Fejér megyei közigazgatási hivatal szociális és gyámhivatalával, valamint a gyermekjóléti szolgálattal közösen ellenőrízné az iskolakerülőket. A tervek szerint ez az utcai szociális segítőszolgálat úgy működne, hogy egy rendőr és egy szociális munkás alkalmanként járőrözne a különböző bűnelkövetési gócpontokon, derül ki a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság keddi közleményéből. A tanköteles gyerekeket a rendőrök igazoltatnák, a gyermekjóléti szolgálat munkatársa pedig felvenné a kapcsolatot a szülőkkel. A rendőri jelenlét a remények szerint csökkentené a gyerekek ellen elkövetett bűncselekmények számát is.

Nem számonkérés, motiválás

A szakemberek hangsúlyozzák, hogy mindez nem számonkérés, hanem inkább motiválás. Céljuk elsősorban az, hogy a gyermek saját meggyőződése alapján válassza délelőtti elfoglaltságnak az iskolát.

Felvetődött az is, hogy a diákok a tanítás utáni, kora délutáni órákat is "többnyire lődörgéssel töltik hasznos időtöltés helyett", áll a közleményben. "Itt kapnának fontos szerepet az iskolák, a közművelődési intézmények és mindazok, akik kulturált programokat szervezhetnének a tanulók számára. A szakemberek a közeljövőben őket is bevonják a program megvalósításába" - derül ki a közleményből.

Ne kerüljenek bajba

"A tervek szerint az új tanévtől kezdődik ez az akció, hogy az iskolákban tartsuk a gyerekeket, akik leginkább a plázák környékén lógnak. A szülők úgy tudják, hogy iskolában, az iskola úgy tudja, hogy otthon van a gyerek, a cél, hogy ne kerüljenek bajba - se elkövetőként, se áldozatként - ezek a lógós diákok" - mondta el az Indexnek R.Szabó Ágnes, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Most azt próbálják felmérni, milyen elfoglaltságokkal lehetne lekötni a 12-16 év körüli gyerekeket. A sportolási, internetezési lehetőségek minden bizonnyal sok diákot vonzanának, mondta a szóvivő.

A rendőrség emellett reméli, hogy a lógós gyerekek "feltérképezésével" megtalálnak több eltűntként nyilvántartott és keresett fiatalkorút is. Az, hogy ezt milyen szolgálatszervezéssel, erőátcsoportosítással valósítják meg, még kérdéses, a legegyszerűbb megoldásként a meglévő járőrökhöz csatlakoznának a gyermekjóléti szolgálat munkatársai.

Nem tudják, hol a határ

Az elképzelést a bűnügyi statisztikák is igazolják. Székesfehérváron 2001-ben 22 gyermekkorú (azaz 14 év alatti) elkövetőt fogott el a rendőrség, 2002-ben 29, 2003-ban 54, 2004-ben 57 míg 2005-ben 44 volt ez a szám. 14 és 18 év közötti fiatalkorú bűnelkövetők száma 2001-ben 81, 2002-ben 60, 2003-ban 93, 2004-ben 70 míg 2005-ben 93 volt - ami hektikusan emelkedő képet mutat.

2001-ben 23 gyermekkorú és 108 fiatalkorú vált valamilyen bűncselekmény áldozatává, 2005-ben 39 és 133 volt ez a szám.

Az, hogy az elkövetők és áldozatok száma nagyságrendileg közel azonos, arra enged következtetni, hogy sokszor egymás ellen követnek el bűncsekeményeket a gyerekek, akik nem tudják, hogy hol a határ a csíny és a bűncselekmény között, fogalmazott R. Szabó Ágnes. "Márpedig a tízórai, a zsebpénz, a mobiltelefon elvétele bűncselekmény."

15%
4999 Ft
4250 Ft
15%
5999 Ft
5100 Ft