Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Szabadlábon a kilencszeres gyilkos

2008.09.27. 16:06
Pénzért akart interjút adni egy kilencszeres gyilkosság társtetteseként előbb halálra, majd életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt férfi – írja a Délmagyar.hu. A most 47 éves gyilkos nemrégiben szabadult, és pénzért szeretne interjúkat adni.

Miután 20 évet töltött a rács mögött, kedvezménnyel kiszabadult a magyar kriminalisztika történetében a legkegyetlenebb módon végrehajtott, és legtöbb, kilenc áldozatot követelő bűncselekmény egyik vádlottja, a most 47 éves L. J.

A minden idők legtöbb áldozattal járó magyarországi bűncselekménye a Csongrád megyei Csengelén, 1988. augusztus 15-én hajnalban történt. A most szabadult férfi és két társa egy családra rágyújtott egy házat. Az áldozatok között egy ikreket váró 20 éves nő is volt, akinek magzatai is meghaltak a támadásban.

Az ügy közvetlen előzménye az volt, hogy egy H.T. I. monogramú férfi bosszút akart állni az őt elhagyó élettársán. Előbb csak az asszonnyal akart végezni, fegyvert szerzett, hogy lelője, később azonban úgy döntött, a nőre rágyújtja a házát. Fiával, H. T. L.-lel és L. J.-vel vettek 100 liter benzint, palackokba töltötték, és hajnalban odamentek a tanyához. Név szerint tudták, hogy kik tartózkodnak az épületben. A Molotov-koktélokat egy adott jelre meggyújtották, és bedobálták a házba. H. T. I. az épületből kimenekülő asszonyt elhurcolta és agyonlőtte, utána magával is végzett.

L. J.-t először halálra ítélték, de megmenekült az akasztófától, ugyanis a másodfokú ítélet előtt a halálbüntetést eltörölték. A Legfelsőbb Bíróság 1990. február 1-jén a többszörösen büntetett előéletű vádlottat halálbüntetés helyett életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte, és 10 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A gyilkosság elkövetésekor még kiskorú, csak 15 éves H. T. L. hat év börtönbüntetést kapott.

A gyilkossal még a kiszabadulása előtt interjút akartak a lap munkatársai interjút készíteni, de nem állt kötélnek. Miután letöltötte büntetését, azzal kereste meg a szerkesztőséget, hogy lenne miről beszélnie. A személyes találkozáskor már azt mondta, csak pénzért hajlandó a kérdésekre válaszolni. Azzal "érvelt", hogy olyan ember, akit halálra ítéltek, és aki 20 év után kiszabadulva még normális, rajta kívül nem sok rohangál. Akár sorozatot is írhatnának róla. Azt mondta: "Egálban vagyok, letöltöttem a 20 évet!"

A lap közbenjárására az egyik kereskedelmi tévécsatorna hajlandó lett volna neki 200 ezer forintot fizetni, de kevesellte, ezután a már beígért interjútól is elzárkózott. Sőt megüzente, "nem lenne jó", ha vele kapcsolatban bármi megjelenne.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?