Auguszta
-7 °C
0 °C

Tíz hónapja nem ellenőrizték a Helios gépeit

2005.08.25. 20:37
Hamis számlákkal igazolta a ciprusi légügyi hatóság a valójában el nem végzett ellenőrzéseket, ismerte el a hivatal egyik vezetője. A Helios légitársaság gépeit tíz hónapja senki sem vizsgálta át.

Tíz hónapja nem végezték el a kötelező vizsgálatokat a Helios légitársaság repülőin a ciprusi légügyi hatóság szakemberei, ismerte el a ciprusi közszolgálati rádióban egy magas rangú polgári repülésügyi illetékes. Haralámbisz Hádzsijeorjíu, a repülési engedélyeket kiállító ciprusi hivatal vezetője szerint "azt mondták, hogy minden kötelező vizsgálatot elvégeztek, de én most megerősítem: az elmúlt tíz hónapban egyetlen egy kontroll sem volt".

A szakember tisztában van vele, hogy kijelentése az állásába kerülhet. A nyilatkozó ugyancsak feltárta, hogy a ciprusi légügyi hatóságok kiszámlázták a légitársaságoknak az ellenőrzések költségeit, holott azokat nem végezték el.

A Helios Boeing 737-es utasszállító repülőgépe Nicosiából Prágába tartva Athén közelében zuhant le. A szerencsétlenségben a gépen tartózkodó mind a 121 ember életét vesztette. Az eddigi adatok szerint a gépen valószínűleg elszökött a kabinnyomás, ezért a személyzet és az utasok is eszméletüket vesztették.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!