Géza
-11 °C
-4 °C

Elfogták a horgosi gyilkosság megrendelőjét?

2005.02.11. 07:36
Szerbiában valóságos híráradat övezi a horgosi gyilkosságot, a hatóságok szerint azonban a sajtóhírek többsége nem hiteles. A Vecernje Novosti kitart amellett, hogy a magyar hatóságok elfogták a horgosi gyilkosság megrendelőjét.
A gyanúsított nevét a szerb rendőrség továbbította a magyar hatóságoknak, a Csongrád megyei rendőrség pedig azonnal elfogta a magyar állampolgárt - állítja több belgrádi újság is. A Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője cáfolta a szerb lapértesüléseket, a szóvivő közölte, hogy a rendőrség nem ad ki információkat a vajdasági gyilkossággal kapcsolatos magyar szálak felderítéséről. A Blitz nem hivatalos forrásból úgy értesült, hogy a szerb rendőrség is előállított két gyanúsítottat.

Minden cáfolat ellenére a Vecernje Novosti című belgrádi napilap is kitart állítása mellett, miszerint a magyar hatóságok elfogtak egy üzletembert, aki feltételezhetően megrendelte a horgosi Szalma család kiirtását - írja a Népszabadság. A lap csütörtökön ismerteti Garamvölgyi Lászlónak, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivőjének ezzel kapcsolatos cáfolatát, s annak ellenére azt írja meg nem nevezett forrásokra hivatkozva, hogy a "magyar FBI" Budapesten elfogta Szalma Nándor üzleti partnerét, egy üzletembert - "az elsőrendű gyanúsítottat" -, aki feltehetően megrendelte a horgosi hatos gyilkosságot. A lap szerint az illető kedd 22 óra óta előzetes letartóztatásban van.

Újabb információk szólnak arról, hogy a családfő, Szalma Nándor uzsorakamattal pénzt vett fel. Felmerült a gyanú, hogy az őrizetbe vett üzletember segítőkre talált a hitelezők körében, s nincs kizárva, hogy közösen bérelték fel a profi gyilkosokat számláik kiegyenlítése céljából. A Vecernje Novosti úgy tudja, a napokig tartó helyszínelésen a rendőrség megtalálta Szalma Nándor üzleti könyveit, amelyek pontosan feltüntetik a hitelezők nevét és a kölcsönösszegeket. Az elfogott üzletember az első volt a listán, a legnagyobb hitelöszszeggel.

A magyar nyomozók találkoztak a szerb rendőrség képviselőivel. Közölték a Szalma Nándor magyarországi üzleti kapcsolatairól rendelkezésre álló adatokat, illetve tájékoztatást adtak a szerb rendőröktől származó egyes itteni vonatkozású információk ellenőrzéséről. Az ügynek Garamvölgyi szerint nincs azonban gyanúsítottja, és Szalma üzleti érdekeltségén kívül más magyar szál sem valószínűsíthető - olvasható a Népszabadságban.