Sára, Márió
2 °C
6 °C

Támad Kánikula bácsi

2005.07.25. 10:09
A hétre tikkasztó hőséget jósol a meteorológia, péntektől 37 fok is lehet. A világ számos pontján tombol a hőség. Nálunk a hét közepéig lesz elviselhető a klíma.
Hétfőn az ország nagy részén többórás napsütésre lehet számítani, majd délutántól északnyugat felől felhősödés kezdődik, és helyenként zápor, zivatar is várható. Reggelig többnyire mérsékelt lesz a légmozgás, majd a Dunántúlon megélénkül a déli szél, zivatarok környezetében azonban erős széllökések lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 12, 17 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn többnyire 25, 30 fok között várható.

A hét folyamán fokozatosan emelkedik a nappali felmelegedés, jobbára mérsékelt lesz a szélmozgás. A hét második felében egyre kevesebb lesz a felhős időszak, ezzel együtt emelkedik a hőmérséklet. A meteorológusok előrejelzése szerint pénteken, szombaton már eléri a 37 fokot.

A nagyvilág

A múlt héten majd harmincan haltak meg az Egyesült Államok délnyugati területein a rekordhőségben. Arizona államban huszonnégyen, Kaliforniában ketten, Nevadában pedig hármán váltak a kegyetlen forróság áldozataivá.

Egész Portugália területét is sújtja a hőség és a rendkívüli aszály. Ilyen súlyos szárazságra nem volt példa az 1940-es évek óta az ibériai országban. Hőhullám tombol Görögországban is.

Az Altaj-hegyvidék autonóm köztársaságban az elmúlt héten négy ember vesztette életét a hatalmas hőség miatt.

Kazahsztánban is a kánikula miatt naponta 3-4 ember kerül kórházba szívrohammal. Karaganda megyében 40 fokot mérnek; utoljára ilyen meleg a megyében 1974-ben volt.