Benedek
-4 °C
5 °C

Apartmantelepet fenyeget a horvátországi tűzvész

2003.07.31. 11:00
Egy apartmantelepet fenyeget az erdőtűz Sibenik közelében. A horvát partszakaszon húsz helyen lángol az erdő, az oltást három napja tartó viharos erejű szél hátráltatja.
Csütörtökre virradóra már húsz erdőtűz megfékezésén dolgoztak a tűzoltók Dalmáciában - jelentette a horvát rádió. A már harmadik napja viharos erővel fújó bóra következtében a tűz mind nagyobb területekre terjed ki.

A legrosszabb a helyzet az Adria legnapsütöttebb szigetének tartott közép-dalmáciai Hvaron, Bracson és a kék barlangjáról nevezetes Bisevó-szigeten, a szárazföldön pedig egy Sibenikhez közeli apartmantelep környékén, valamint a Velebit hegységben lévő Paklenica nemzeti parkban.

Hvaron négy helyen, összesen 1100 hektáron küzdenek a lángokkal lakóházaktól távoli, nehezen hozzáférhető terepen. Szerdán este a sűrű füst miatt egy 10 kilométeres útszakaszon leállították a forgalmat a sziget dél-keleti részén, s Brusje faluban néhány házat kiürítettek. Az időjárás-előrejelzés szerint várhatóan szombatra lecsendesedik az erős északi szél, s ez megkönnyíti az oltást.