A hideg idő miatt sokan halasztják el magyarországi nyaralásukat

2000.07.17. 18:03
Többen elhalasztották magyarországi nyaralásukat a rossz idő miatt, de senki sem mondott le utat az időjárásra hivatkozva. Idén öt százalékkal többen választják úti célul Magyarországot, mint tavaly ilyenkor. ,,Ha esik, kevesebben jönnek,, - mondta a Határőrség szóvivője, aki szerint nem vészes az átmeneti forgalomcsökkenés. A meteorológus a változékony időt természetesnek tartja a Kárpát-medencében. ,,Az emberi tevékenység ugyan minden bizonnyal hatással van földünk éghajlatára, de azt még senki sem mutatta ki, hogy közvetlenül és kizárólag a környezetszennyezés miatt melegedne bolygónk éghajlata. Itthon a változékony, szélsőségesebb időjárás a globális melegedés következménye."- mondta az Indexnek Bártfai Erzsébet.
,,Az elmúlt időszak barátságtalan időjárása miatt néhány külföldi turistacsoport valóban elhalasztotta magyarországi utazását, de összességében négy-öt százalékkal többen választják hazánkat úti célul, mint tavaly júliusban. A szokatlanul hideg, esős idő miatt senki sem mondta le magyarországi nyaralását"- mondta el az Index kérdésére Halmai Gábor, a Siotour utazási iroda vezérigazgatója.

,,Ha esik, kevesebben jönnek,,
Németországban, ahonnan a legtöbb nyaralni vágyó indul a magyar tenger partjára, ezekben a napokban kezdődik a vakáció, ezért július közepe táján a németek hagyományosan megszállás alatt tartják a nyugati határátkelőhelyeket.

Krisán Attila, a Határőrség szóvivője nem tapasztalt említésreméltó visszaesést az állomások forgalmában, szerinte megszokott dolog, hogyha ,,esik az eső, kevesebben jönnek". Ebből azonban nem lehet hosszútávú következtetéseket levonni - tette hozzá.

Bártfai Erzsébet meteorológus az Indexnek elmondta, hogy bár a világ időjárásában az utóbbi évtizedekben megfigyelhető a markánsan melegedő éghajlatváltozási tendencia, a szokatlanul hideg és esős időszak mégsem tulajdonítható az üvegházhatásnak.

,,Az emberi tevékenység ugyan minden bizonnyal hatással van földünk éghajlatára, de azt még senki sem mutatta ki, hogy közvetlenül és kizárólag a környezetszennyezés miatt melegedne bolygónk éghajlata"- jelentette ki a meteorológus. Az általános melegedést a Föld természetes éghajlatváltozása okozza.

Ez a változás Magyarországon is érezhető, elsősorban szélsőségesebb, változékonyabb lett időjárásunk. A frontok gyakrabban követik egymást, az évszakok közti átmenetek élesebbek lettek. A nyár derekán szokatlan hideg idő azonban természetes a Kárpát-medencében.

A Határőrségnél a napokban készült el az a félévet lezáró forgalmi statisztika, amely összesítve jegyzi a magyar határállomásokon az elmúlt hat hónapban történt ki- és behajtásokat. A számok nagyjából megegyeznek a tavaly ilyenkor mért adatokkal, bár némi emelkedés tapasztalható. A nyugatról hazánkba érkező utazók túlnyomó többsége a hegyeshalmi határátkelőt választja.

A magyar-osztrák határállomásokon összesen eddig csaknem 12,5 millió ki- és beutazást regisztráltak. Ebből több mint 5 millió ember Hegyeshalomnál érkezett az országba, 3,5 millióan Sopronnál, másfélmillió turista Rábafüzesnél lépte át a határt.