Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

A hideg idő miatt sokan halasztják el magyarországi nyaralásukat

2000.07.17. 18:03
Többen elhalasztották magyarországi nyaralásukat a rossz idő miatt, de senki sem mondott le utat az időjárásra hivatkozva. Idén öt százalékkal többen választják úti célul Magyarországot, mint tavaly ilyenkor. ,,Ha esik, kevesebben jönnek,, - mondta a Határőrség szóvivője, aki szerint nem vészes az átmeneti forgalomcsökkenés. A meteorológus a változékony időt természetesnek tartja a Kárpát-medencében. ,,Az emberi tevékenység ugyan minden bizonnyal hatással van földünk éghajlatára, de azt még senki sem mutatta ki, hogy közvetlenül és kizárólag a környezetszennyezés miatt melegedne bolygónk éghajlata. Itthon a változékony, szélsőségesebb időjárás a globális melegedés következménye."- mondta az Indexnek Bártfai Erzsébet.
,,Az elmúlt időszak barátságtalan időjárása miatt néhány külföldi turistacsoport valóban elhalasztotta magyarországi utazását, de összességében négy-öt százalékkal többen választják hazánkat úti célul, mint tavaly júliusban. A szokatlanul hideg, esős idő miatt senki sem mondta le magyarországi nyaralását"- mondta el az Index kérdésére Halmai Gábor, a Siotour utazási iroda vezérigazgatója.

,,Ha esik, kevesebben jönnek,,
Németországban, ahonnan a legtöbb nyaralni vágyó indul a magyar tenger partjára, ezekben a napokban kezdődik a vakáció, ezért július közepe táján a németek hagyományosan megszállás alatt tartják a nyugati határátkelőhelyeket.

Krisán Attila, a Határőrség szóvivője nem tapasztalt említésreméltó visszaesést az állomások forgalmában, szerinte megszokott dolog, hogyha ,,esik az eső, kevesebben jönnek". Ebből azonban nem lehet hosszútávú következtetéseket levonni - tette hozzá.

Bártfai Erzsébet meteorológus az Indexnek elmondta, hogy bár a világ időjárásában az utóbbi évtizedekben megfigyelhető a markánsan melegedő éghajlatváltozási tendencia, a szokatlanul hideg és esős időszak mégsem tulajdonítható az üvegházhatásnak.

,,Az emberi tevékenység ugyan minden bizonnyal hatással van földünk éghajlatára, de azt még senki sem mutatta ki, hogy közvetlenül és kizárólag a környezetszennyezés miatt melegedne bolygónk éghajlata"- jelentette ki a meteorológus. Az általános melegedést a Föld természetes éghajlatváltozása okozza.

Ez a változás Magyarországon is érezhető, elsősorban szélsőségesebb, változékonyabb lett időjárásunk. A frontok gyakrabban követik egymást, az évszakok közti átmenetek élesebbek lettek. A nyár derekán szokatlan hideg idő azonban természetes a Kárpát-medencében.

A Határőrségnél a napokban készült el az a félévet lezáró forgalmi statisztika, amely összesítve jegyzi a magyar határállomásokon az elmúlt hat hónapban történt ki- és behajtásokat. A számok nagyjából megegyeznek a tavaly ilyenkor mért adatokkal, bár némi emelkedés tapasztalható. A nyugatról hazánkba érkező utazók túlnyomó többsége a hegyeshalmi határátkelőt választja.

A magyar-osztrák határállomásokon összesen eddig csaknem 12,5 millió ki- és beutazást regisztráltak. Ebből több mint 5 millió ember Hegyeshalomnál érkezett az országba, 3,5 millióan Sopronnál, másfélmillió turista Rábafüzesnél lépte át a határt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?