16:00, December 04.
Franciaország 0
Lengyelország 0
al-Tumama Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 04.
Anglia 0
Szenegál 0

Hétvégén tetőzik a balkáni hőhullám

2000.07.13. 21:56
Míg hazánkban az átlagos júliusi hőmérsékletekhez képest hideg van, a Balkánon a Szahara sivatag felől érkező hőhullám megbénítja az életet: Törökországban megtiltották a kamionok közlekedését, Romániában atomreaktort állítottak le a meleg miatt, Görögországból a holland kormány charterjáratokkal hozatta haza állampolgárait, Bulgáriában eddig nyolcan haltak meg, a koszovói KFOR-csapatok pedig önkéntes tűzoltóként tevékenykednek.
A sivatag felől érkező meleghullám 40 fok feletti hőmérsékletet okoz a Balkán-félszigeten
A Szahara sivatag felől érkező meleghullám 40 fok feletti hőmérsékletet okoz a Balkán-félszigeten. A júliusi normális hőmérsékleti érték 30-35 fok között mozog. Meteorológiai előrejelzések szerint a hétvégén tetőzik a hőhullám, a Balkán népei azután fellélegezhetnek. Szakértők szerint a meleg és száraz levegő komolyan érinti a helyi gabonatermést, a pesszimisták 70 százalékos veszteséggel számolnak. Június közepén Romániában a tomboló aszály a gabonatermés 40 százalékát pusztította el, az ország másfélmillió tonna kenyérgabona és kétszázezer tonna vetőmag importálására kényszerül.

A török hatóságok csütörtökön az ország némely övezetében két napra megtiltották kamionok és teherautók közlekedését, mert a tomboló hőség miatt számos országút aszfaltburkolata annyira megolvadt, hogy a nehézgépjárművek súlyos károkat tehetnek bennük. A időjárási előrejelzés szerint csütörtökön és pénteken Törökország nyugati és dél-keleti térségeiben, illetve Ankara környékén jóval 40 Celsius fok fölé kúszik a hőmérő higanyszála. A török kormány - tekintettel a hőség várható fokozódására - korábban már munkaszüneti nappá nyilvánította a csütörtököt és a pénteket.

Erdőtüzek a Balkán-félszigeten

A nagy hőség miatt egy vonat is kisiklott Törökországban, a balesetben tizenöten sérültek meg. A nyugat-törökországi Eskisehir városánál a forróságtól eldeformálódott egy sínszakasz, és emiatt az Isztambulba tartó személyvonat hat kocsija lerohant a pályáról. Csütörtök délelőtti adatok szerint Törökországban az idei hőhullám halálos áldozatainak a száma 18-ra emelkedett.

Bulgáriában eddig nyolcan haltak meg a hőség következtében
Romániában a hónap elején kilencen haltak meg a hőség miatt, legtöbben földjükön dolgoztak. Az ország egyetlen atomerőművének cernavodai reaktorában is problémát okozott a szokatlan meleg. Az egyik biztonsági szerkezet beindult. A hatóságok véleménye szerint a reaktor egy percig sem volt veszélyben, és csupán biztonsági intézkedések miatt állították le rövid időre a működését.

Bulgária is megszenvedi a meleget, eddig nyolcan haltak meg a hőség miatt, és déli 12 és este 7 óra között megtiltották a nehéz kamionok közlekedését. A koszovói KFOR békefenntartókat rendkívüli intézkedésekkel védik, hogy megóvják őrjárataikat a meleg miatti kifáradástól. A katonák a helyi tűzoltóknak segítenek a napok óta tartó bozóttüzek eloltásában.

Görögországban Számosz szigetén és az ország központi zónáiban vészhelyzetet rendeltek el a meleg és száraz levegő következtében rohamosan terjedő erdőtüzek miatt. A számoszi repülőteret is komolyan veszélyeztette a tűz, a holland kormány charterjáratokkal hozatta vissza a szigeten üdülő állampolgárait. Athénban nemcsak az izzadók, hanem a szemétgyűjtők sztrájkja miatt az utcákon maradt szemét ,,illatától" is szenvedtek az ott élők és a turisták.  • Hírek
  • Hírek