Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Ike lecsapott Texasra

2008.09.13. 09:53
A hurrikán a partvidék után már az Egyesült Államok negyedik legnagyobb városában tombol. Eddig hárman haltak mag, négymillióan maradtak áram nélkül. Az elmúlt napokban a hatóságok egymillió embert evakuáltak a mélyebben fekvő területekről, és leállt az amerikai olajfinomítók ötöde is.

A jelenleg óránként 160 kilométeres sebességgel haladó vihar a reggeliórákban elérte a legnagyobb texasi várost, a 2,2 millió lakosú Houstont is. A helyi elektomos társaság tájékoztatása szerint a városban és környékén ügyfeleik 90 százalékánál megszűnt az áramszolgáltatás, ami több mint négymillió embert jelent. A város vezetése korábban elvetette a város kiürítését, csak a mélyebben fekvő területekről költöztették ki az embereket. Ezzel el akarták kerülni a 2005-öshöz hasonló katasztrófát: akkor a Rita szélvihar előli fejvesztett menekülés okozta pánikban 110-en haltak meg, míg maga a vihar, amely 4-es erősségű volt, 9 ember halálát okozta.

Az ötfokozatú viharskálán kettes kategóriájú, azaz erős viharnak számító Ike névre keresztelt hurrikán középpontja helyi idő szerint 2 óra 10 perckor érte el a partot a texasi Galveston-szigetnél, amelynek nagy része víz alá került. A hatóságok figyelmeztetése ellenére a lakosság 40 százaléka, körülbelül 25 ezer ember, nem menekült el, hanem a helyszínen próbálja átvészelni a vihart. Galvestonban több mint 8 ezren haltak meg 1900-ban egy hasonló hurrikán miatt, ami azóta is az Egyesült Államok legtöbb áldozatot szedő természeti katasztrófájának számít.

A szomszédos Lousiana államban eddig 1800 házat öntött el a víz. A viharfront szélessége eléri az 1500 kilométert. A vihar jelenleg 4,5-7,5 méteres hullámokkal ostromolja a partvidéket. A hatóságok fokozott tornádóveszélyre figyelmeztetnek.

Texasban eddig hárman haltak meg a vihar következtében, de korábban a karib-tengeri szigeteken több száz áldozata volt az ítéletidőnek.

A hurrikán közeledtével leállították a Mexikói-öböl környéki kőolaj-finomítókat, amelyek az ország termelésének 22 százalékát adják. A hírre az olajárak rövid ideig tartó emelkedéssel válaszoltak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!