Az ír kocsmakultúra halála

2003.03.09. 16:07
A füstös ír kocsmáknak vége: a füstnek legalábbis biztosan, ha Csehák Judit ír kollégájának sikerül keresztülvinnie tervét: 2004 januárjától betiltania a munkahelyi dohányzás minden formáját. A kocsmatulajdonosok egy része attól tart, hogy ez a nagy múltú - és idegenforgalmi szempontból sem elhanyagolható - ír kocsmakultúra végét is jelenti; a tüdejüket féltő pincérek azonban üdvözölnék a változást.
A heves viták ellenére úgy tűnik - legalábbis a legutóbbi közvélemény-kutatás adatai szerint -hogy az írek többsége helyesli az egészségügyi miniszter indítványát a munkahelyek dohányfüstmentessé tételéről. A szigorú intézkedéseiről ismert politikus, Micheál Martin tervei szerint jövő évtől nem csak a dolgozóknak lenne tilos a munkahelyi dohányzás, de a vendéglátó-ipari egységekben - beleértve a kocsmákat is - a vendégeknek sem szabadna rágyújtaniuk.

Passzív dohányzásra kényszerülnek

Az éttermekben, bárokban eddig bevezetett, a dohányosok elkülönítésére irányuló intézkedések ugyanis elsősorban a nemdohányzó vendégeket veszik figyelembe, a pultosok és a pincérek azonban munkájuk végzése során továbbra is passzív dohányzásra kényszerülnek. A tervezett szabályozásról szóló miniszteri bejelentést egy tudományos kutatás eredményeinek ismertetése kísérte, mely a dohányfüst egészségügyi hatásait vizsgálta.

Az ír egészségügyi minisztérium megrendelésére készített, sokak által vitatott hitelességű tanulmány szerint évente mintegy 150 pincér és csapos hal meg passzív dohányzás okozta betegségben. Az ír kocsmatulajdonosok érdekképviseleti szervezetei az első megdöbbenést követően vitába szálltak a tanulmány egyes részleteivel - hogy például az utóbbi években sok kocsmában felszerelt, drága szellőzőberendezések nem lennének eléggé hatékonyak -, és hangot adtak azon meggyőződésüknek, mely szerint a tervezet a gyakorlatban kivitelezhetetlen. A pincérek szakszervezete - csakúgy mint az ápolónők szakmai kollégiuma és egy sor civil szervezet - azonban üdvözölte a dohányfüst visszaszorítására irányuló törekvéseket.

A nemdohányzó írek - akik a felnőtt lakosság 70 százalékát teszik ki - egy része engedékeny a dohányosokkal szemben, és vállrándítással veszi tudomásul a passzív dohányzás kockázatait, mondván: "jóval nagyobb a valószínűsége, hogy elüt valakit egy autó, mint hogy dohányfüst miatt haljon meg"; és "különben is, egyszer úgyis meg kell halnia annak, aki a mennybe akar jutni".

Helyesli viszont a szigorítást az ír választópolgárok 59 százaléknyi többsége - köztük jó néhány önostorozásra hajló dohányos is -, szemben a 36 százaléknyi füstpártival, valamint azzal az 5 százaléknyi bizonytalankodóval, aki egyelőre nem tudja, vajon az egészségét vagy a legendás ír kocsmák hangulatát féltse jobban.

  • Hírek
  • Árfolyam