Virág
0 °C
2 °C

Anglia meghódítására készül az iraki fiúzenekar

2003.06.12. 12:25
A brit toplisták élére törne a Senkinek sem ismeretlenek. Az iraki fiúzenekar kibontakozását eddig az iraki rezsim akadályozta, most az iszlámisták és szüleik jelentik a leküzdendő ellenállást. A fiúk azonban bizakodóak, próbahely híján egy Volkswagen Passatban gyakorolnak.
Hiába hívják magukat Senkinek sem ismeretleneknek, a popvilág meghódítására készülő öt iraki fiú még egyáltalán nem híres. Még - írja a Washington Post, hiszen az első iraki fiúcsapat egy brit popmenedzser érdeklődését is felkeltette.

Sokszínűek

Huszein diktatúrájának bukása esélyt adott az öt fiatalnak álmai teljesítésére, a háború vége óta azonban erősödőben vannak a nyugati kultúrát bűnösnek tartó iszlámisták is. A Senkinek sem ismeretlenek azonban nem retten vissza. "Harmincöt évig diktatúrában éltünk" - nyilatkozta a húszéves Nadim Hamed, a csapat frontembere. "Ha csak azért megtámadnak minket mert zenélünk, az terrorizmus" - tette hozzá.

A nyugati standardoknak megfelelően öttagú csapat Irakhoz hasonlóan változatos vallási és etnikai összetételű. A két alapító, Art Harutunian és Sant Garabedian örmény keresztények, Dijar Diler szunnita kurd, Hamed és Haszán Ali al-Faludzsi síita arabok. "Mi mind testvérek vagyunk" - nyilatkozta a Postnak a dalszerző Harutunian.

Éneklés helyett harcot ajánlottak

A csapat négy éve alakult, Harutnian és Garabedian Irak egyetlen nyugati zenéket játszó rádióadóján, Udáj Huszein Ifjúság Hangja FM nevű csatornáján toborzott tagokat. Nyugati stílusukat és angol nyelvű dalaikat azonban a "társadalomra nézve károsnak" tartotta a bukott rezsim. Az áttörés elmaradt, a banda első albuma kétezer példányban kelt el.

"Azt mondták, a fiataloknak katonáskodniuk kell, fel kell készülniük a harcra, nem pedig szerelmes dalokat énekelniük" - magyarázta a Postnak Harutunian. És nem a rezsim volt az egyetlen akadálya a fiúk sikerének. "A szüleink is azt mondták, hogy zenélés helyett igazán dolgozhatnánk a megélhetésért" - mesélte Garabedian.

A legnagyobb problémát mégis a próbahely hiánya jelenti. Míg a fiúk példaképei - a Backstreet Boys és a Westlife - napi nyolc tíz órát gyakorol, a Senkinek sem ismeretlenek alig két órát. Azt is legtöbbször Bagdad bombakráterek szaggatta utcáin, egy Volkswagen Passattal körözve.

Megmutatnák Irak igazi arcát

Most azonban akár teljesülhet is a fiúk álma. Hey girl című dalukra felfigyelt Peter Whitehead brit popmenedzser. Hamed máris a világsikerre gondol. "A világ leghíresebb rockzenésze szeretnék lenni. Tudom, hogy ez csak egy álom, de miért ne sikerülhetne" - mondta.

Harutunian megfontoltabban nyilatkozott. A fiatalember számára a legfontosabb, hogy pozitív képet mutassanak Irakról. "Sok kiművelt, jólnevelt ember él Irakban, akik békét akarnak. Nem vagyunk terroristák" - fogalmazta meg a zenekar fő üzenetét a Postnak. Garabedian szerint a cél, hogy felkerüljenek a brit toplistára. Bár már ez sem lenne kis teljesítmény az embargóktól és szankcióktól sújtott országból induló fiúcsapattól, azt sem tartja kizártnak, hogy egyszer "a nagy lemeztársaságok segítségével" listavezetők legyenek.