Auguszta
-7 °C
0 °C

Kubában pusztít az Ivan hurrikán

2004.09.13. 07:14
Fidel Castro hatalomra kerülése óta a legsúlyosabb vihar fenyegeti Kubát. Az eddig hatvanöt emberéletet kioltó Ivan hurrikán hétfőn éri el a szigetország szivartermelő vidékét.
Hatvanötre emelkedett hétfő reggelre az Ivan hurrikán halálos áldozatainak száma a Karib-tengeri térségben. A hurrikán erejéből némileg veszítve vasárnap a Kajmán-szigeteken söpört át, hétfő hajnalban Kuba nyugati part felé tartott, ahová várhatóan ugynaznap érkezik meg.

A szigetországban 1,6 millió embert költöztettek el otthonából, sokan rokonaiknál találtak menedéket. Hétezer turistát szintén evakuáltak, iskolákban, tornatermekben, illetve - most először - az amerikai megszállás esetére készített föld alatt alagutakban helyezték el őket.

José Rubeira, a kubai meteorológiai központ igazgatója szerint 1959 - Fidel Castro elnök hatalomra kerülése óta - nem közelített ilyen pusztító szélvihar a szigetországhoz. A kubaiakat vasárnap reggel a hivatalos rádióadók felszólították: "vegyék fel harcálláspontjukat" és tegyenek fegyelemről tanúbizonyságot.

Maga Castro járt elől jó példával, szombat este a hurrikánnal kapcsolatos védelmi intézkedésekről szóló négyórás tv-műsorban szerepelt. A hurrikán várhatóan a leghíresebb szivarokat előállító Pinar del Rio tartományt, illetve a szomszédos Havanna tartományt sújtja majd leginkább.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!