Donát
-4 °C
2 °C

Olajfoltok a Sajón, zavaros a miskolci ivóvíz

2006.08.16. 20:31
Eddig ismeretlen szennyező forrásból olaj került a Sajóba, ugyanakkor zavaros Miskolc egy részének ivóvize, a kettő esetnek azonban nincs köze egymáshoz.

Az Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Sajóba szerdán olaj került. Godáné Csutorka Andrea a társaság kommunikációért felelős képviselője elmondta: Sajószentpéter térségében a közúti hídnál olaj szennyezés észlelhető.

A helyszíni szemlén megállapították, hogy a szennyezés Kazincbarcika térségében, a múcsonyi híd környezetében került a folyóba. A szennyezés Kazincbarcika és Sajószentpéter között észlelhető, nagy kiterjedésű, de kis mértékű - mondta a szakember. A szennyezés pontos eredetének, okának és mértékének kivizsgálása jelenleg is tart.

A Miskolc vízellátásáért felelős Miskolci Vízművek (Mivíz) Kft. közleményében ugyanakkor azt tudatta az MTI-vel, hogy az Észak-magyarországi Regionális Vízművek Zrt-től vásárolt ivóvíz átadásakor műszaki okok miatt "opálosodott" a víz Miskolc belvárosában, és a város keleti területein. Az ivóvíz fogyasztható, de a társaság a lakosságnak azt javasolja, hogy azt ülepítése - tudatta a távirati irodával Vojtilla László, a Mivíz Kft. ügyvezetője. A két eset ugyanakkor nem függ össze, mondták a szakemberek az MTI-nek.

Miskolc egy részén néhány hete hosszabb ideig nem volt fogyasztható az ivóvíz, és több mint háromezren megbetegedtek.