Eleonóra
-1 °C
2 °C

Még mindig hánynak Miskolcon

2006.06.12. 13:05
Vélhetően már emberről emberre is terjed az a hasmenéses tünetekkel járó megbetegedés, amely a miskolci ivóvízzel kezdett fertőzni. Már több mint ezernégyszázan betegedtek meg, közülük száz embert ápolnak kórházban. A miskolci ivóvíz bázis egy része az áradások miatt vált fertőzővé.

A miskolci Semmelweis Kórházban - bár folyamatosan cserélődnek - még mindig száz fölött van a víz fertőzöttsége miatt a fertőző osztályon kezelt betegek száma - mondta a kórház igazgató-főorvosa hétfőn délelőtt.

Újabb háromszáz beteg

A hétvégi adatok alapján vasárnapra mérséklődött az ambuláns betegek száma, ám a felnőtt háziorvosi ügyeleten még mindig háromszáz beteg jelentkezett, kétharmaduk panaszkodott hányásra, hasmenésre. A gyermekorvosi ügyeleten 108-an jelentkeztek, kilencven százalékuk hozható kapcsolatba a vízfertőzéssel, közölte Koleszár Lajos.

Az ÁNTSZ hétfő délutáni közlése szerint 1448-an betegedtek meg, újonnan 41-en került kórházba. .

Főzésre már használható a víz

"Az elküldött anyagból kimutatták a calici vírust, illetve a campylo baktériumot, így a járvány már vélhetően nemcsak a vízfogyasztás útján, hanem emberről emberre is fertőz" - mondta. A főorvos szerint a fertőtlenítés és a higiéniai előírások szigorú betartása nagyon fontos, így csökkenthető annak a veszélye, hogy a még egészséges hozzátartozók is megfertőződjenek. Az ÁNTSZ közleménye is arra hívta fel a figyelmet, hogy abban a családban, ahol megbetegedéseket észleltek gyakran fertőtlenítsék az illemhelyeket.

Kiemelte, hogy a város érintett területein a csapvizet főzésre már használhatják, és tíz perces forralás után is lehet fogyasztani. E miatt a lajtoskocsis vízellátást hétfőn éjfélkor felfüggesxztik. Veres László, a miskolci városháza szóvivője emlékeztetett arra, hogy a borsodi megyeszékhely területének egynegyedén fertőzött a víz, a város többi részén nincs és nem is volt probléma. Leskó György, Miskolc polgári védelmi vezetője vasárnap azt közölte, hogy a vízszennyeződés mintegy 43 ezer embert érint.

Vasárnapig 1107 beteg

Az elmúlt héten a rendkívüli esőzések miatt a miskolctapolcai vízbázisba került szennyeződés, ezt a részt azonnal leválasztották a vízellátó rendszerről, de június nyolcadikától kezdve a városban több mint ezren megbetegedtek, vasárnap délutánig összesen 1107 beteget regisztráltak.

Másfélmillió liter ivóvíz Miskolcnak

A fertőzött csapvíz miatt több mint másfélmillió liter ivóvizet juttattak el a hétvégén a polgári védelem szakemberei a miskolciaknak. A Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság és Budapest víztisztító berendezései a hétvégén összesen 195 ezer liter vizet zacskóztak a miskolciak számára, de az egyik tejipari cég által csomagolt, illetve a lajtoskocsikkal kiszállított vízzel együtt a hétvégén összesen 1,5 millió liter ivóvizet kapott Miskolc. Az ivóvíz-ellátásban és a vízvezeték-rendszer tisztításában összesen 143-an működtek közre.