Edina
-12 °C
-3 °C

Súlyos hiányosságok a miskolci vízrendszerben

2006.08.04. 14:38
Lezárult a miskolci ivóvízszennyezés okainak feltárására indított vizsgálat. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szakállamtitkára elmondta, hogy a város vízellátó rendszere nem felel meg az alapvető követelményeknek, valamint nem fordítottak elegendő figyelmet a víz minőségének ellenőrzésére.

Súlyos hiányosságot állapított meg a miskolci vízellátó rendszerben a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium jelentése, amelyet a júniusi ivóvízszennyezés kapcsán rendeltek el, jelentette be Varga Miklós, a tárca szakállamtitkára pénteki sajtótájékoztatóján. A szakember elmondta, hogy a miskolci vízellátó rendszer nem rendelkezik egységes rendszerbe foglalt vízjogi üzemeltetési engedéllyel.

Közölte azt is, hogy a Miskolci Vízművek Kft. az elmúlt években vélhetően nem fordított elegendő figyelmet az amúgy is sérülékeny bükki karsztból nyert vizek minőségére. Hozzátette, jogszabály mondja ki, hogy az üzemeltető társaság köteles a "hasznosított vízbázis vizét (...) fizikai, kémiai, bakteorológiai minőségét rendszeresen ellenőrizni, vagy ellenőriztetni". A vizsgálat megállapította, hogy a "rendszer nem volt kellően felkészítve ezen alapvető követelmények megfelelésére" - tette hozzá.

A rendszer természeténél fogva sérülékeny

A miskolci vízellátásért felelős társaság "az elmúlt években feltételezhetően nem fordított elegendő figyelmet a természeténél fogva sérülékeny rendszerre" - mondta a szakállamtitkár, hozzátéve, hogy a "rendszerben alacsony az üzembiztonság, a miskolci vízmű jelenlegi állapotában nem alkalmas a város karsztvíz-beszerzésére alapozott biztonságos vízellátására".

A vízügyi tárca úgy véli, hogy Miskolc vízellátása akkor lehet megfelelő és biztonságos, ha a borsodi megyeszékhely nemcsak a bükki karsztra támaszkodik. Ugyanakkor azt is javasolja az önkormányzatnak, hogy a miskolci vízszennyeződés miatt vizsgálja meg a felelősség kérdését, és vonja le a szükséges következtetéseket.

Nem mondhatnak le a bükki karsztvízről

A sajtótájékoztatón Káli Sándor polgármester azt mondta, Miskolc nem mondhat le a bükki karsztokból nyert vízről, ugyanakkor támogatást kér a szaktárcától ahhoz, hogy a város "több lábon megálljon a vízellátásban".

Vojtilla László, a Miskolci Vízművek Kft. igazgatója a minisztériumi vizsgálat eredményével kapcsolatban közölte, hogy a legtöbb létesítményük végleges vízjogi engedéllyel rendelkezik, egyedül a miskolctapolcai a kivétel, ott csak ideiglenes az engedélyük. Mint mondta, 1991-ben kérte a vízmű az összjogi engedélyt, amelyet a szennyvízhálózatra megkaptak, a vízellátásra azonban még nem. Egyébként létezik olyan üzemeltetési szabályzatuk, amelyet már ennek megfelelően készítettek el.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a karsztvíz nagyon jó minőségű víz, de "a júniusi rendkívüli időjárás bebizonyította sebezhetőségét". Most épül egy olyan monitoring rendszer, amely a későbbiekben megakadályozza a hasonló eseteket.

A miskolci vízfertőzésben júniusban mintegy háromezren betegedtek meg, és több százan szorultak kórházi ellátásra. A város ivóvíz bázisa egy része az áradások miatt vált fertőzővé, ezért a víz majd két hétig nem volt emberi fogyasztásra alkalmas. Káli Sándor június 14-én jelentette be, hogy átfogó vizsgálatot kezdeményez, ahogy "a helyzet normalizálódik a város fertőzött részén".