2024. június 17. 15:00
Románia
Ukrajna
Fussballaréna München I. forduló
2024. június 17. 18:00
Belgium
Szlovákia
Frankfurt Arena I. forduló
2024. június 17. 21:00
Ausztria
Franciaország

Három beteghordót gyanúsítanak a halottcserével

2004.12.17. 14:14
Továbbra sem tudni, ki követte el a Jahn Ferenc kórházban december elején történt holttestcserét. A főigazgató három beteghordóra szűkítette a "gyanúsítottak" körét. Egyelőre nem függesztenek fel senkit.

Három emberre szűkítette a Jahn Ferenc kórház belső vizsgálata azoknak a körét, akik elkövethették a szándékos halottcseréket, közölte Gerő Gábor főigazgató pénteken sajtótájékoztatón. Mint mondta, mindhárman beteghordók, és a meghallgatáskor tagadták a holttestek cseréjét.

Gerő Gábor hozzátette, a kórház egyelőre nem függesztette fel állásukból a beteghordókat, ezt a lépést csak a rendőrségi vizsgálat lezárulta után teszik meg, ha szükséges. Korábban a rendőrség az Indexnek elmondta, megfelelő tiltó paragrafus hiányában nem indít eljárást az ügyben. A főigazgató újra elmondta, hogy a véletlent ki lehet zárni, mivel egyszerre két csukló- és két bokapánt azonosító "leesése és más halottra kerülése" szinte lehetetlen. Ezt a meghallgatáson a boncmesterek és a beteghordók is megerősítették, tette hozzá.

A főigazgató nem kívánt találgatásokba bocsátkozni, hogy ki és miért követte el a szándékos halottcserét. Továbbá nem kívánta megjelölni azt a kártérítési összeget sem, amelyet a kórház méltányosnak tartana kifizetni abban az esetben, ha az elcserélt elhunyt hozzátartozója ilyen igénnyel lépne fel a kórházzal szemben.

Gerő elmondta, csak az elkövető vallomása alapján tudják majd azonosítani azt az elhunytat, akit a csere miatt elhamvasztottak. A kórház tesztelésre kapott egy új beteg- és halottazonosító karszalagot, ami olyan anyagból készült, amelyet nem lehet levenni vagy eltépni.

A ravatalnál vették észre

A múlt héten látott napvilágot a hír, hogy ismeretlenek boncolás után összecserélték három halott azonosító céduláját a Jahn Ferenc kórházban. A főigazgató akkor elmondta, biztos benne, hogy a halottcserét a beteghordók követték el, és belső vizsgálatot kezdeményezett. Az egyik elhunyt hozzátartozói csak a ravatalozóban vették észre, hogy a koporsóban egy idegen fekszik -- az ő halottjukat addigra elhamvasztották. A kórház közleményben cáfolta az egyik napilap értesülését, mely szerint a beteghordók engedély nélkül nyilatkozó főnökét még a múlt pénteken kirúgták.