2024. június 18. 18:00
Törökország
Georgia
BVB Stadion Dortmund I. forduló
2024. június 18. 21:00
Portugália
Csehország

Összecseréltek három holttestet a Jahn Ferenc kórházban

2004.12.10. 07:40
Összecserélték három holttest azonosító céduláját a budapesti Jahn Ferenc kórházban, feltehetőleg szándékosan. A kórház rendőrségi eljárást kezdeményezett, és belső vizsgálatot is indít, mondta a főigazgató. A rendőrség szerint nem történt bűncselekmény. A főigazgató teljesen biztos abban, hogy szándékosan cserélte össze a betegeket az egyik beteghordó.

Három holttestet összecseréltek ismeretlenek a budapesti Jahn Ferenc Dél-pesti kórházban. A hozzátartozók csak a ravatalnál vették észre, hogy mást öltöztettek az általuk beküldött ruhába, mondta Gerő Gábor főigazgató csütörtökön.

Nincs ilyen paragrafus a Btk.-ban

A kórház rendőrségi eljárást kezdeményezett a XX. kerületi rendőrkapitányságon szándékos halottcsere gyanúja miatt; az intézmény vezetése egyúttal belső vizsgálatot indított az ügy felderítésére, mondta a főigazgató.

Az ügyben a rendőrségi vizsgálat során nem merült fel bűncselekmény gyanúja, mondta az Indexnek a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese. Mint mondta, nincs olyan jogszabály, ami kimondaná, hogy a halottcsere bűncselekmény lehet. A hozzátartozók kegyeletsértés miatt, polgári peres eljárásban rendezhetik az ügyet.

Kicserélték az azonosító cédulákat

Hozzátette, a kórház patológiai osztályán november végén, december elején valaki boncolás után feltételezhetően akarattal összecserélte három elhunyt személy azonosító céduláját. Mivel a halottak személyazonossága a kórházi eljárási rend szerint többszörösen ellenőrzött, a véletlen kizárható.

Gerő Gábor - aki három évtizedes patológusi gyakorlatában nem találkozott hasonló esettel - azt mondta, hogy az azonosítók kicserélésére a halotti hűtőben a boncnokoknak vagy a beteghordóknak van lehetőségük. Véleménye szerint előbbiek azonban "nem valószínű", hogy ilyesmit elkövettek.

Bosszú?

A két csoport között gyakran feszült a viszony, talán egy beteghordó akart bosszút állni egy boncnokon, tette hozzá Gerő.

A főigazgató a tv2 Mokka című reggeli műsorában azt mondta, teljesen biztos abban, hogy szándékosan cserélte össze a betegeket az egyik beteghordó. Medek Tibor, a betegszállítók vezetője azonban felháborítónak tartja és visszautasította a főigazgató állítását.