Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Füvezést tiltó táblákat lopkodnak Amszterdamban

2006.02.07. 11:30
Elszaparodtak Hollandia fővárosában a piti bűncselekmények, amit a rendőrség a fiatalok utcai fűfogyasztásával hoz kapcsolatba. Február elseje óta Amszterdam bizonyos közterületein szívást tiltó táblák jelentek meg. Amíg el nem lopják őket.

A rendőrség Amszterdam vezetésével egyetértésben a város bizonyos részein megtiltotta az utcai füvezést, írja a telegraph.co.uk. A döntés értelmében február elsején új utcai táblákat helyeztek el a városban. A táblán egy piros körben két ujj három kannabisz felhővel körülvéve egy kövér jointot tart.

A tábla hamar népszerű lett a gyűjtők körében. Az ügy kezelésére hivatott bizottság a lopások megakadályozására kereskedelmi forgalomba hozta a táblákat, az érdeklődők 90 euróért (több mint 22 ezer forint) megvásárolhatják.

„A megrendelések csak úgy özönlenek” – mondta el a bizottság egyik tagja. „Eddig 360-at adtunk el, és nehezen bírjuk a tempót. A legtöbb megrendelés Amerikából, Ausztráliából, és Szingapúrból érkezik” – tette hozzá. A lopásokat azért nem sikerült teljesen megakadályozni, van olyan tér, ahol egy hét alatt háromszor kellett új táblát felszerelni.

Ahol legális

Hollandiában van érvényben Európa legtoleránsabb drogtörvénye, ami évente turisták tömegeit vonza az országba. Amszterdam coffee shop hálózatát nem érintette az intézkedés, továbbra is zavartalanul folytathatják működésüket. A helyi kávézókban a könnyű drogok széles skálája érhető el legálisan.

A holland rendőrség újabban összefüggést fedezett fel a bandák utcai fűfogyasztása és a piti bűncselekmények között. Ennek megakadályozására vezettek be korlátozást február eleje óta bizonyos környékeken.

„Végül is ez az idióta szabályozás újabb bűncselekményekhez vezetett, most a táblák lopkodása vált népszerűvé” – mondta el Ed van der Berg helyi lakos, akinek környékéről már több ilyen táblát is elemeltek. „Fiatalok kóricálnak és szívnak errefelé, de nem hiszem, hogy emiatt aggódnunk kéne” – tette hozzá.