Lehel
17 °C
27 °C

Esőben reménykednek Kaliforniában

2003.10.31. 10:38
Kalifornia távozó kormányzója sürgette Schwarzeneggert, hogy kérje a szövetségi kormányzattól a tűzoltási és mentési költségek fedezését. A több mint 14 ezer tűzoltó az óceán felől érkező esőkben bízik. A kár eddig kétmilliárd dollár.
A hűvösebbre és párásra forduló időjárás valamelyest segített a tűzoltóknak, akik a péntekre virradó éjszakán is nagy erőfeszítéseket tettek azért, hogy megfékezzék a tüzet a tíz napja tartó dél-kaliforniai tűzvész két nagy fészkénél. A több mint 14 ezer tűzoltó most az óceán felől érkező esőkben bízik, azonban így is beletelhet még egy hétbe míg teljesen megfékezik a lángokat.

Jelenleg még mindig az óránként negyven mérföldes sebességű szél okozza a legnagyobb gondokat, nagyban hátráltatva a tűzoltók munkáját. A Los Angeles északi részétől egészen a mexikói határig terjedő tíz nagy tűz a péntek reggeli adatok szerint összesen húsz, más források szerint huszonkét ember halálát okozta - közöttük egy tűzoltóét -, és mintegy 3000 lakóépületet pusztított el.

Schwarzenegger Washingtonban

Gray Davis leköszönő kaliforniai kormányzó szerint természeti katasztrófa soha ekkora kárt nem okozott még az államban, mint ez. A tűzvész nemcsak a legnagyobb kiterjedésű, de a leghosszabb ideig tartó is, amely valaha történt - mondta újságíróknak. A biztosítóknak benyújtandó kártérítési követelés valószínűleg meg fogja haladni az egymilliárd dollárt - írta a Reuters.

Gray Davis távozás előtt álló kaliforniai kormányzó szerint kétmilliárd dollárnyi kárt okoztak eddig a tüzek. Davis sürgeti a még be nem iktatott Arnold Schwarzeneggert, hogy kérje a szövetségi kormányzattól a tűzoltási és mentési költségek fedezését. Mindeközben Schwarzenegger Dick Cheney alelnökkel találkozott Washingtonban, ahol a kártérítési és segélyezési keretekről tárgyaltak.

Sztár-kár

Ray Snodgrass, a kaliforniai erdészeti minisztérium illetékese szerint úgy tűnik, hogy a tűz terjedését lassan mindenütt sikerül megállítani. A tűzoltók közül sok pénteken tud majd először pihenni több nap óta, mert bevetik a segítségükre érkező kanadai tűzoltókat és amerikai tengerészgyalogosokat.

A Reuters beszámolt arról, hogy csütörtökön sikerült megfékezni a két legnagyobb tüzet - az egyiket San Bernardino, a másikat San Diego megyében -, így már nem fenyegeti veszély az állam két legnépszerűbb turistaparadicsomát: Julian és Lake Arrowhead kisvárosokat. Az AFP tudósítása szerint azonban részben leégett a hollywoodi sztárok Lake Arrowhead-i nyaralótelepe. A telep házai közül mintegy 350 égett le, közülük körülbelül 300 luxusnyaraló volt. A környékről még szerdán 40 ezer embert kitelepítettek. Például Priscilla Presley-nek, Elvis özvegyének és Heather Locklear színésznőnek voltak házai a nyaralótelepen. A hatóságok semmit sem közöltek azzal kapcsolatban, hogy kiknek a nyaralói váltak a tűz martalékává.