Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Előkerültek az ellopott Károlyi-festmények

2005.04.22. 13:59
A rendőrség megtalálta a fóti Károlyi kastélyból ellopott festményeket. A nyomozók akkor csaptak le a tolvajokra, amikor azok értékesíítené akarták a képeket.

Pár napon belül visszajuttatta a rendőrség a Károlyi-családnak azokat az értékes portréképeket, amelyek pár napja tűntek el a fóti Károlyi kastélyból. A Pest megyei város gyermekotthonával szomszédos kastélyból kedden este loptak el két, közepes méretű festményt, melyek összértéke elérte a negyvenmillió forintot. A dunakeszi rendőrök által indított nyomozás szálai egy fóti fiatalemberhez vezettek, akiről kiderült, hogy a gyermekotthonban nevelkedett, így volt helyismerete a környéken.

A további nyomozás során képbe kerültek a feltételezett orgazdák is, s a nyomozók azt is megtudták, hogy a kép átadásá a XVI. kerületi György utca egyik sörözőjében tervezték lebonyolítani. A találkozó időpontjában le is csaptak a társaságra, de a két orgazdának sikerült elmenekülnie. Autójuk rendszámát viszont a nyomozók fel tudták írni, és ez alapján körözést adtak ki a jármű ellen.

Ennek hatására az orgazdák egyike feladta magát a rendőrségen, és átadta a nyomozóknak a festményeket is. Az értékes portréképeket Bene László országos rendőrfőkapitány pénteken, egy sajtótájékoztató részeként adta vissza a Károlyi-család tagjainak.