Rabszolgatartással vádolnak New York-i milliomosokat

2007.05.27. 10:59
A New York-i parfümgyáros és felesége állítólag fogva tartotta, rendszeresen kínozta és éheztette a cselédeket. A bíróság csak 3,5 millió dolláros óvadék fejében engedné el az indiai származású házaspárt, mivel fennáll a veszélye, hogy megfenyegetik vagy lefizetik az áldozatok hozzátartozóit.

New York-i parfümgyáros milliomosok több mint öt éven keresztül válogatott módszerekkel kegyetlenkedtek cselédjeikkel. A házaspárt rabszolgatartással vádolják.

A 35 éves Varsa Sabhnanit és 51 éves férjét, Mahender Murlidhar Sabhnanit a múlt héten tartóztatták le, miután egyik cselédjük félmeztelenül, egy szál alsóneműben menekült el tőlük.

Az indiai származású házaspár 2002-ben fogadta fel a két fiatal nőt, akiknek havi 200 dollár (37 ezer forint) fizetést ajánlottak.

A milliomosok soha nem fizettek, elkobozták az Indonéziából legálisan érkezett áldozatok útlevelét, és fogva tartották őket, éveken át a konyhában, rongyos matracokon aludtak. A rabszolgaként kezelt háztartási alkalmazottakat rendszeresen megverték és leforrázták, amikor hibáztak, ráadásul éheztették is őket. Az egyik áldozatnak egyszer büntetésből 25 csilipaprikát kellett megennie, a lépcsőn kellett fel-alá menetelniük, vagy éppen büntetésből három óra alatt harmincszor küldték el őket zuhanyozni. A feleség az egyik szolga vallomása szerint ráadásul egy konyhai késsel sebeket ejtett a rosszul dolgozó alkalmazottak füle mögött.

Az ügyben eljáró államügyész-helyettes szerint "ez maga a modernkori rabszolgaság." A bíróság 3,5 millió dollár óvadékot szabott ki, de a házaspárt még nem engedték szabadon. Ráadásul az államügyész-helyettes szerint fennáll a veszélye, hogy a gazdag család pénzzel akarja betömni az áldozatok száját, mivel állítása szerint Varsa Sabhnani Indonéziában élő anyja már fel is kereste az egyik megkínzott szolga vejét, hogy 2500 dollárért cserébe elérje a vallomás visszavonását.

A védőügyvéd szerint viszont Sabhnaniék "derék polgárok, és tisztázni fogják magukat." Az áldozatokról egy karitatív szervezet gondoskodik.

A Sabhnan házaspár egyébként Bahreinben és Szingapúrban gyártat parfümöket. Éppen letartóztatásuk előtt néhány nappal perelték be a L,Oreal és a Giorgio Armani divatcégeket, mert szerintük jogtalanul használják az Attitude márkanevet férfi kölnikhez.

  • Hírek
  • Hírek