Jusztin
20 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Egy polgármester őrizetben a német szemétimport miatt

2006.12.19. 16:16
A Németországból Bács-Kiskun megyébe szállított hulladék kapcsán hét gyanúsítottja van a rendőrségnek, ötöt már őrizetbe is vettek. Köztük van annak a Szinkron 99 Kft-nek egy vagy több tisztviselője, amelynek a nevére szólt a kamionokon szállított szemét fuvarlevele. A hulladékot a hatóságok várhatóan visszaküldik Németországba, egy magyar EP-képviselő pedig Brüsszeltől kéri az ügy kivizsgálását.

Már hét gyanúsítottja van a rendőrségnek a Bács-Kiskun megye több településére illegálisan szállított hulladékbálák ügyében. A kihallgatásokat és a szembesítéseket kedden napközben végezték, ezek eredményeként az eddigi négy mellett további három ember lett gyanúsított, mondta el az Indexnek Mihályné Bornemisza Eleonóra, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Kérdésre válaszolva megerősítette, hogy a gyanúsítottak között van a Szinkron 99 Kft. egy vagy több tisztviselője is.

A hét gyanúsított közül ötöt már őrizetbe is vettek, az őrizetesek egyike nő, de van köztük egy polgármester is. A szóvivő tájékoztatása szerint az öt ember közül négy esetében szerdán előzetes letartóztatásra tesz javaslatot a rendőrség. Két gyanúsított szabadlábon védekezhet.

Az ügyben az első gyanúsított egy kiskunmajsai férfi volt, aki a helyi volt szovjet laktanyában bérelt egy hangárt, a rendőrség itt 144 bála (egyenként 2 köbméter) háztartási hulladékot talált. A férfi ellen a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt indult eljárás.

A Szinkron 99-nek címezték a szemetet

Ahogy arról az Index a múlt héten beszámolt, a Németországból kamionokon érkezett szemétszállítmányok fuvarlevelének címzettje a Szinkron 99 Kft. volt, a cég székhelye pedig éppen Kunbaján van, ahol még a múlt héten két kamionnyi hulladékot talált a rendőrség. A cég ügyvezetője Halász Istvánné, rokona a kunbajai polgármesternek. A polgármester Halász István, 1994 és 2002 között már betöltötte ugyanezt a pozíciót, majd a bíróság letöltendő börtönbüntetésre ítélte csalás és adócsalás miatt, ezután 2006-ban ismét polgármesterré választották. Amikor a szemétügyről kérdeztük, elhajtott minket.

A nyomoznak más cégek után is, de ezekről egyelőre nem beszél a rendőrség. Elképzelhető, hogy szerdán már több konkrétumot fel tudunk fedni, mondta a szóvivő. Hozzátette, hogy az utóbbi napokban a rendőrség nem talált újabb szemétbálákat. Eddig Kunbaján, Kiskunmajsán, Jászszentlászlón, Kecskeméten, Pirtón, Marispusztán és Zsanán voltak olyan, általában külterületi tanyák és raktárak, ahol nagy mennyiségű Németországból származó hulladékot tároltak.

Az összes hulladék Németországból érkezett

Azt már bizonyosan tudja a rendőrség, hogy a több száz köbméter Bács-Kiskun megyébe szállított, bálázott háztartási hulladék Németországból származik, a hulladék tulajdonosa, vagy a lerakásra használt telek tulajdonosa, illetve bérlője így komoly összegű hulladékgazdálkodási bírságra számíthat. Az csak a nyomozás egy későbbi stádiumában derül ki, hogy pontosan kit terhel a felelősség, mondta el az Indexnek Bőhm András sajtóreferens, az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség munkatársa.

A bírság mellett az elkövető kötelezést kap, hogy szállítsa vissza a szemetet ugyanarra a helyre, ahonnan elhozták, tette hozzá Bőhm. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a már Magyarországon lévő hulladék mikor indul útnak Németország felé, a zöldhatóság a nyomozás függvényében és az ügyészséggel való egyeztetés után adja ki az erre vonatkozó határozatot.

Az EP is vizsgálódhat

A Németországból származó háztartási hulladékok illegális magyarországi lerakásának kivizsgálását kéri az Európai Bizottságtól Herczog Edit (MSZP) európai parlamenti képviselő, számolt be az MTI. A brüsszeli testülethez kedden eljuttatott beadványában a képviselő asszony kiemelte, hogy az idén tavasszal elfogadott uniós hulladékirányelv "valamennyi tagállamot arra kötelezi, hogy olyan módon biztosítsa a területén keletkező hulladékok hasznosítását vagy ártalmatlanítását, amely nem veszélyezteti az egészséget, a környezetet vagy a tájképet, továbbá minden tagállamtól elvárja, hogy megakadályozza a hulladékok elhagyását vagy illegális lerakását". A háztartási hulladékok más tagállamba szállítása és ottani elhagyása nyilvánvalóan több ponton is sérti ezeket a szabályokat, vélte Herczog Edit.

"Az áruk szabad belső piaci forgalma és szabad közúti fuvarozása nem lehet ürügy a hulladékokra és a környezetvédelemre vonatkozó szabályok megkerülésére, ez visszaélés. Azt várom tehát az Európai Bizottságtól, hogy a hatályos európai jogszabályok alapján értékelje a történteket, és tegyen meg minden szükséges lépést annak érdekében, hogy ilyen illegális hulladékszállítás és lerakás többé ne fordulhasson elő az unióban" - fogalmazott.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!