Káosz a nyilvántartásban, csipes kutyák a sintértelepeken

2007.03.20. 12:40
Magyarországon a kutyák csipes regisztrációja nincs megfelelően szabályozva, ezért egyetlen központi adatbázis helyett több, eltérő hozzáférési feltételekkel működő adatbázisban tartják nyilván a beültetett csippel megjelölt ebeket. Gyártók, forgalmazók, önjelölt regisztrátorok fokozzák a káoszt, aminek következtében a csippel ellátott elveszett kutyák jelentős részét nem tudják azonosítani a sintértelepeken.

A háziállatok egyedi azonosításának korábban low-tech (billog, tetoválás) módszereit néhány éve váltotta fel a rizsszem méretű, kutyákban a nyakbőr alá ültetett RFID mikrocsip, amely egy tizenöt számjegyből álló egyedi kódot tárol. A két perc alatt, fájdalommentesen beültethető mikrocsip önmagában nem sugároz, egy speciális leolvasó rádiójeleire válaszolva néhány centiméteres távolságból adja ki az azonosítószámot.

Az egyedi azonosítás korábban sokáig a fajtatiszta kutyák kiváltsága volt, amelyeket tetoválási szám alapján regisztráltak a tenyésztők és szervezeteik. A keverék kutyáknak sokáig semmiféle azonosítójuk sem volt, külföldre vitelük esetén a hatósági állatorvosi igazolásban egy hozzávetőleges leírás azonosította a kutyát.

Kötelező a mikrocsip a VII. kerületben
Erzsébetvárosban már minden ebnek egyedi azonosítót kell viselnie a bőre alatt. Ezzel nemcsak az elveszett vagy kirakott ebek gazdái azonosíthatók könnyen, vagy válik azonnal beazonosíthatóvá harapás esetén a veszettségoltás dátuma, az önkormányzat a kutyapiszok ellen is ezzel szeretné felvenni a küzdelmet. Az önkormányzat a csipezés költségét a Kulturált ebtartás Program 2004 keretében nyerte el; a program nyolcmillió forintot adott az "ebazonosító rendszer" kiépítésére, így tavaly május végéig ingyen csipezték az erzsébetvárosi kutyákat.

Az azonosítócsip megjelenése óta minden kutyatulajdonosnak lehetősége van az állat megjelölésére, de ez néhány kivételtől eltekintve (például a főváros hetedik kerületében tavaly minden kutyának kötelezővé tették) egyelőre csak lehetőség, a kutyatartón múlik, hogy él-e a bombabiztosnak mondott, bár költséges megoldással.

Az EU szabályozása két területen teszi kötelezővé a mikrocsip használatát: az állatok utaztatásánál, és a tenyésztésben. A 2011-ig terjedő türelmi időben egyedi azonosítóként elfogadják a jól olvasható tetoválást, annak hiányában már most is csak mikrocsipet lehet alkalmazni. Európában egységesen az ISO 11784 szabványnak megfelelő RFID mikrocsipet kell alkalmazni.

Az uniós ajánlások alapján országonként az illetékes minisztérium - nálunk az FVM - szabályozza részletesen a kedvtelésből tartott állatok szállítására, tenyésztésére vonatkozó kérdéseket; az egyedi azonosítást is. Az elveszett, sintértelepre került (ahol 14 nap elteltével helyhiány miatt elaltatható) kutyák mentésével foglalkozó Lelenc Kutyamentő Egyesület szakemberei szerint azonban a magyar szabályozás mikrocsipügyben nem kielégítő.

Zűrzavar a nyilvántartásokban

Egy csipet viselő, megfelelően regisztrált kutya a megtalálása után elvileg azonnal visszajuttatható a gazdájához, a gyakorlatban azonban a csipben tárolt azonosító alapján nem mindig kérdezhetők le az ehhez szükséges adatok.


Ede tetovált, és csipje is van. Ha csak tetoválva lenne, akkor még legalább 3 nap kellett volna a gazda megtalálásához, mert péntek este került be az Illatos útra, igy szombat délelőtt lett átvizsgálva. A csip alapján 10 perc alatt megvolt a gazda.

Mezei Szilvia, a Lelenc Kutyamentő Egyesület tagja munka, család, gyerekek és saját kutyák mellett önkénteskedik a Fővárosi Közterület-felügyelet Illatos úti állategészségügyi telepére bekerült elveszett kutyák megmentésében, gazdáik felkutatásában. "Az a probléma hogy van az Anivet nyilvántartása, az OÁI nyilvántartása, és van a MÁOK nyilvántartása, és a talált csipes kutya bármelyikben lehet. Az ideális az lenne, ha mindegyik az interneten is elérhető petvetdata.hu-n lenne nyilvántartva, mert ahhoz mindegyik állatorvos online hozzáfér, és rögtön megmondja, hogy ki a kutya gazdája."

A kutyamentők szerint a fő gond az, hogy Magyarországon nem egyetlen, központi online adatbázisban tárolják a kutyákba ültetett csipen tárolt kódhoz tartozó adatokat. Online adatbázisa csak a Magyar Állatorvosi Kamarának (MÁOK) van, és minden veszettségoltásra jogosult állatorvos hozzá is fér. Az adatbázist eredetileg a kutyaútlevelek nyilvántartására hozták létre, tartalmazza az állat azonosítóit - mikrocsip vagy tetoválás -, fő jellemzőit, az útlevél kiadásához szükséges veszettség elleni oltások adatait és a tulajdonos adatait. Az állatorvosok bárhonnan lekérdezhetik az interneten az összes adatot.

2006 októbere óta a www.petvetdata.hu címen a MÁOK adatbázisában a mikrocsip vagy az útlevél száma alapján a tulajdonos is ellenőrizheti, hogy háziállata benne van-e az adatbázisban. A csipes kutyát addig biztonságban tudó gazdákat ekkor érte az első meglepetés: sok megjelölt kutyáról nem tud semmit a rendszer. A netboard.hu kutyás fórumán elérhető szavazás szerint az itt szavazó kutyatartók 45 százaléka nem találta a csipes kutya adatait a petvetdata.hu-n, további öt százalékuk talált hibás adatokat.

Jokert nem regisztrálták

"Jokerbe csipet tetettünk az ősszel, bár van benne tetkó, biztos ami biztos... A petvetdata.hu-n a szám beütésével ellenőrizhető, hogy megjelennek-e a helyes adatok. Nos, nálunk azóta sem jelenik meg semmi, először azt hittem, hogy csak valami adminisztrációs hiba. Felhívtam az állatorvost, ő azt mondta, hogy hívjam fel az Országos Állategészségügyi Intézetet (OÁI). Az OÁI-tól annyit tudtam meg, hogy ők a Datamars adatlapjával dolgoznak, ha Joker olyat kapott, akkor náluk van regisztrálva. Utólag ellenőriztem, Joker tényleg Datamars-csipet kapott. De hogy tényleg abban van-e, azt persze nem lehet megtudni, ugyanis az adatbázis nem nyilvános" - mondta egy felháborodott kutyatulajdonos, Urbán Ágnes.


Joker csipes, mégsincs a MÁOK nyilvántartásában.

Joker gazdája hosszas utánjárással kiderítette, hogy a "sima csipes" kutyák Datamars-kódot kapnak, ha valaki útlevelet is kér, akkor egy másikat, és csak az útlevelesek kerülnek be automatikusan a MÁOK adatbázisába, és kérdezhetők le a petvetdata.hu-n.

Mennyibe kerül?
A csipbeültetés ára rendelőnként változó, függ a beültetett chip árától, az adott rendelő szolgáltatási díjaitól és a regisztrációs díjtól. A mikrocsip ára 900-3500 forint lehet márkától és az állatorvos árrésétől függően. A MÁOK ajánlása szerint a vizsgálati díj 1700 forint + áfa; a mikrocsip beültetése 800 forint + áfa; a regisztrációs díj 1200 forint + áfa; az állatútlevél kiállítása 2000 forint + áfa; tehát az egész procedúra tízezer forint alatt megúszható. Ha egyszerre kérünk mikrocsipet és útlevelet, akkor csak egyszer kell regisztrációs díjat fizetni. A MÁOK ajánlása nem kötelező, ettől az állatorvos eltérhet, ezért érdemes körülnézni a művelet előtt.
Forrás: www.m-a-x.hu

Az OÁI adatbázisából hivatalosan, faxon, állatorvosnak kell kérnie az adatokat, az átfutási idő több nap, ráadásul nem is biztos, hogy állatorvosnál van a kutya. A csipleolvasó olcsó, és sok helyen használják (gyepmeseteri telepek, menhelyek, kutyás civil szervezetek), éppen azért, hogy azonnal le tudják kérdezni a talált kutya adatait. Ha a MÁOK rendszerében van, akkor ez általában sikerül is, ha viszont az OÁI adatbázisában, akkor állatorvoshoz kell vinni a kutyát, és többnapos procedúra veszi kezdetét.

"Ha én, mondjuk, pénteken megtalálok egy kutyát, amelyikben van mikrocsip, és az nem a petvetdatába van regisztrálva, hanem az OÁI-nál vagy az Anivetnél, akkor hétfőig nem jutok adathoz - mondja Mezei Szilvia. - Napokra el kell tennem a kutyát valahova. Hétfőn felhívom őket, ha szerencsém van, és az OÁI-ba van regisztrálva a kutya, akkor azonnal a tulajdonoshoz jutok. Ha nincs szerencsém, és a fajtatiszta kutya az Anivetnél van regisztrálva, akkor csak a tenyésztőig jutok, és kezdhetek újabb köröket futni: felkutatom a tenyésztőt, és ha sikerül, még mindig kétesélyes, hogy van-e a tenyésztőnek nyilvántartása arról, hogy kinek adta el a kölyköket. És ha nincs, ott állok egy napok óta rakosgatott kutyával, akit nem tudok visszaadni a gazdájának."

Még egy adatbázis

Mert Magyarországon nem csupán két össze nem kapcsolt adatbázis létezik, hanem van egy harmadik is: a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete (MEOE) az Anivet Kft.-től rendeli a csipeket, ezért a fajatiszta, eladás előtt az alomban csipezett kutyák adatai az Anivet adatbázisába kerülnek. "Természetesen ők a karácsonyi ünnepek alatt, szilveszterkor nem dolgoznak, valamikor januárban térnek vissza a szabiról... - panaszolja egy másik önkéntes kutyamentő. - Ebben az időszakban rengeteg kutya vész el a petárdák miatt. Civilek tucatjai dolgoznak szilveszterkor buli helyett, és elveszett kutyákat gyűjtenek be, próbálnak elhelyezni, de az ekkor talált kutyák tetoválását, csipjét nem lehet ellenőrizni, meg kell várni, amíg a MEOE-ban felveszik a munkát."

Magyar Állatorvosi Kamara www.petvetdata.hu Online adatbázis, bárki, bármikor ellenőrizheti, hogy a kutyája benne van-e. Talált kutyánál az állatorvos hozzáfér a gazda adataihoz is.
Országos Állategészségügyi Intézet Telefon: 460-6300/400 Csak munkaidőben érhető el, adatlekérés faxon, átfutási idő 1-2 nap.
Anivet Telefon: 383-8138 Csak munakidőben érhető el, átfutási idő 10-30 perc. MEOE-chipes kutyák többnyire csak itt szerepelnek, de csak a tenyésztőig vezetnek a szálak.
Europetnet www.europetnet.com Európai adatbázis, a MÁOK havonta küldi a petvedata rendszerben regisztrált adatokat. Jelenleg 12 millió európai csip adatait tartalmazza.

A Lelenc Kutyamentő Egyesület fő tevékenysége az Illatos úti kutyák mentése. Csak erre a telepre évente körülbelül négyezer kutyát visznek be. "Amelyik csipezve van, az optimális esetben rögtön megy haza, de egyelőre a sima ügyek elenyésző kisebbségben vannak. Tavaly körülbelül a fele volt megtalálható a csipes kutyáknak a petvetdatában. Akinek keverék kutyája van, és azért csipeztetett, azok benne vannak, azzal van a gond, aki MEOE-csipes, aki importkutya, meg ahol az állatorvos beküldte az OÁI-ba az adatlapot, és ezzel letudta a dolgot." - mondja Mezei Szilvia.

A gond az, hogy Magyarországon egyelőre nincs szabályozva, hogy az állatorvosnak hova kell elküldenie, regisztráltatnia a csip mellé kitöltött adatlapot. Idén január elsején annyi előrelépés történt, hogy az Anivetbe bekerülő adatokat regisztrálják a MÁOK - neten is elérhető - nyilvántartásába is. A petvetdata.hu-n körülbelül 250 ezer csipet regisztráltak, az OÁI adatai viszont nem nyilvánosak. A kutyamentők szerint nagyjából még egyszer ennyi csipes kutyának kell lennie az országban.

Oda kell figyelni

A kutyatulajdonosoknak azt tanácsolják a kutyamentők, hogy ha becsipeztetik a négylábút, miindenképpen rendeljék meg a petvetdata.hu-s regisztrációt is, még akkor is, ha az plusz pénzbe kerül. Az állatorvosnak ugyanis csak akkor kell ott is regisztrálnia, ha a gazda külön megrendeli. Ennek a regisztrációnak tíz nap alatt meg kell jelennie az online adatbázisban, így ellenőrizhető, hogy a kutya bekerült-e a nyilvántartásba.

Ha igen, megtalálási esélyei jelentősen nőnek: csipleolvasó nemcsak az állatorvosoknál, hanem a kutyamentőknél is kéznél van, és ha a csiphez tartoznak adatok a petvetdata.hu-n, a kutya nagyon gyorsan hazakerül. "A VII. kerületben kötelező a kutyák csipezése, ezek a petvetdatába vannak regisztrálva, onnan azóta gyakorlatilag nem került az Illatos útra kutya. Ha Budapesten csak a kerületek fele hasonlóan rendelkezne, akkor lenne hely a menhelyeken" - mondja Mezei Szilvia.

Ha valakinek már csipezve van a kutyája, és útlevele is van, ellenőrizze a neten, és ha nincs a petvetdata.hu-n, regisztráltassa. Ha fent van, akkor nézesse meg az állatorvosával, hogy pontosak-e az adatai. "Önmagában a kutyaútlevél sem garancia az adatbázisban való szereplésre, mert korábban nem ide rögzítették az útleveleket, hanem a kamarához küldték be papíron, és a Kamara feladata lett volna hogy rögzítse az adatbázisba. Ott is van restancia. Előfordul hogy fent van a csipszám és a tulajdonos neve, de nincs több adat" - mondja Mezei Szilvia.

"Az egész egyébként azért nagy kitolás, mert tényleg azt hiszik a gazdák, hogy minden rendben van, de ki gondolná, ha több párhuzamos rendszer is működik? Rengetegen tetetnek csipet a kutyába, és nyugodtak, mert azt hiszik, hogy könnyen megtalálhatók baj esetén, közben pedig káosz van, és a rendszer nem működik normálisan" - foglalta össze a tanulságokat Joker bosszús tulajdonosa.

Mire figyeljünk?

Ha a saját kutyád adatait kerested a petvetdata.hu-n, és nem találtad meg, akkor keresd fel az állatorvosod, és regisztráltasd az ebet ha szeretnél nyugodtan aludni. Ügyelj arra, hogy mindig az érvényes címed, és telefonszámod legyen megadva. Ha regisztrált kutya elveszett, vagy ellopták, akkor az állatorvosod ezt felviheti az adatlapra megjegyzésként, így bármelyik állatorvosnál azonnal kiderül, hogy a kutyát keresik. Ha talált kutya csipszámára találatot jelez a rendszer, akkor kérj meg egy állatorvost, hogy keresse meg a gazdi adatait, és értesítse kinél jelentkezhet az elveszett kedvencért.

2007.01.01 után a csipezést végző állatorvosnak ki kell töltenie a kamara által kiadott adatlapot és ha a gazdi kéri és a regisztrációs díjat megfizeti, akkor kötelessége a petvetdatába 10 napon belül regisztrálni. A MEOE által 2007.01.01 után csipezett kutyák adatai a tenyésztő nevén felkerülnek a petvetdata adatbázisába. Fontos tudni, hogy a kölyökkutyát eladás után nem a tenyésztő feladata átiratni, az új gazdinak kell az állatorvosnál az adatokat átregisztrálni. Az állatorvos csak akkor köteles az internetes regisztrációt elvégezni, ha azt a tulajdonos megrendelte és kifizette.

Forrás: www.m-a-x.hu