Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Kyle hurrikán Kanada felé tart

2008.09.28. 18:25
Vasárnap éjjel érheti el Kanada és az Egyesült Államok határát a Kyle hurrikán, 17 év óta most először fenyegeti hurrikánveszély az északi Maine államot. Kyle első kategóriás hurrikán a besorolás szerint.

Erős esőzés jelzi Maine államban Kyle hurrikán érkezését – tudósít az AP hírügynökség. Kyle vasárnap éjjel-hétfő hajnalban érheti el a kanadai-amerikai partokat.

A vihar a Bahamáktól keletre keletkezett, jelenleg 130 km/órás sebességgel halad az észak-amerikai partvidék felé. Szombaton felerősödött a hurrkán ereje, de egyben stabilizálódott is. A hurrikánfigyelő központ szerint vasárnap kicsit veszít erejéből és elképzelhető, hogy a hidegebb vizek felé veszi az irányt, tehát nem éri el a partokat.

Még nem születtek tervek Maine kiürítésére. A halászok többsége mindenesetre felkészült és fedett kikötőkbe vontatták a hajóikat.

A kanadai határ mellett lakosság hozzászokott a viharokhoz, de nem a trópusi szelekhez – itt inkább a hóviharok a jellemzőek. Utoljára 1991-ben fenyegette trópusi vihar Maine államot, akkor a Bob nevű hurrikán legyengülve érte el a partokat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?