Móric
14 °C
15 °C

Kyle hurrikán Kanada felé tart

2008.09.28. 18:25
Vasárnap éjjel érheti el Kanada és az Egyesült Államok határát a Kyle hurrikán, 17 év óta most először fenyegeti hurrikánveszély az északi Maine államot. Kyle első kategóriás hurrikán a besorolás szerint.

Erős esőzés jelzi Maine államban Kyle hurrikán érkezését – tudósít az AP hírügynökség. Kyle vasárnap éjjel-hétfő hajnalban érheti el a kanadai-amerikai partokat.

A vihar a Bahamáktól keletre keletkezett, jelenleg 130 km/órás sebességgel halad az észak-amerikai partvidék felé. Szombaton felerősödött a hurrkán ereje, de egyben stabilizálódott is. A hurrikánfigyelő központ szerint vasárnap kicsit veszít erejéből és elképzelhető, hogy a hidegebb vizek felé veszi az irányt, tehát nem éri el a partokat.

Még nem születtek tervek Maine kiürítésére. A halászok többsége mindenesetre felkészült és fedett kikötőkbe vontatták a hajóikat.

A kanadai határ mellett lakosság hozzászokott a viharokhoz, de nem a trópusi szelekhez – itt inkább a hóviharok a jellemzőek. Utoljára 1991-ben fenyegette trópusi vihar Maine államot, akkor a Bob nevű hurrikán legyengülve érte el a partokat.