Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Nincs konkrét vád a fővárosi tűzoltóparancsnok ellen

2006.10.18. 10:48
Vád ellenem konkrétan nincs az augusztus 8-i műegyetemi lőtértűz ügyében - jelentette ki a fővárosi tűzoltóparancsnok szerdán a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában.

Bende Péter azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy a fővárosi közigazgatási hivatal vezetője szerint a Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetemen történt lőtértűz ügyében el kell rendelni a fegyelmi vizsgálatot ellene.

Szerinte a vizsgálatról szóló jelentésben "valóban vannak olyan hibák felsorolva, amik megtörténnek a beavatkozás során, viszont egyetlen hiba sincs ok-okozati összefüggésben azzal, hogy három fiatal bajtársunkat elvesztettük".

Egy esetben felelős Bende?

Bende elmondta, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) jelentése tíz feladatcsoportot határoz meg, amiből nyolcnak a felelőse a katasztrófavédelem, egy esetben az ország valamennyi tűzoltó parancsnoka van megjelölve, egy esetben a fővárosi tűzoltó parancsnok.

A Fővárosi Közgyűlés Városrendészeti Bizottsága nem érzékelt vétkes kötelezettségszegést a fővárosi tűzoltóparancsnoknál, ezért nem rendelt el vele szemben fegyelmi eljárást, nyilatkozta a bizottság korábbi elnöke, Danielisz Béla kedden az MTI-nek.

A közigazgatási hivatal kéri a fegyelmit

A fővárosi közigazgatási hivatal törvényességi észrevételben hívta fel a Fővárosi Közgyűlést a jogsértés megszüntetésére és a fegyelmi eljárás elrendelésére, olvasható az MTI-hez kedden eljuttatott közleményben. Mint írták, a Fővárosi Közgyűlés Városrendészeti Bizottsága nem rendelte el a vizsgálatot, annak ellenére, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója - az általa feltárt hiányosságok miatt - kezdeményezte a fegyelmi eljárás megindítását.

Forgács Imre, a közigazgatási hivatal vezetője szerint a városrendészeti bizottságnak nincs mérlegelési lehetősége olyan esetekben, amikor a katasztrófavédelmi főigazgató szakmai felügyeleti jogkörébe tartozó ügyben maga kezdeményezi a fegyelmi eljárást. A fegyveres testületek (ideértve a rendészeti szerveket is) hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló törvény szerint ugyanis ekkor az eljárás megindítása kötelező - olvasható.